Meksyk: Prezydent zatrzyma prywatyzację?

[2018-03-19 00:29:55]

Lewicujący kandydat na prezydenta Andrés Manuel López Obrador zapowiedział, że jeśli wygra wybory, zwróci się do ustępującego prezydenta Enrique Peñę Nieto o zatrzymanie "prywatyzacji ropy naftowej i rynku energetycznego". Słowa te wypowiedział w kontekście planowanej w drugiej połowie 2018 r. sprzedaży licencji na wydobycie ropy i gazu ziemnego w drugiej połowie. AMLO oświadczył także, iż w przypadku jego wygranej dokona rewizji umów z zagranicznymi koncernami, aby sprawdzić, czy przy ich sporządzaniu nie doszło do korupcji.

Meksykański przemysł naftowy został znacjonalizowany w 1938 r. za rządów lewicującego prezydenta Lázaro Cárdenasa i jego Partii Rewolucyjno-Instytucjonalnej (PRI), kiedy to utworzono państwowe przedsiębiorstwo PEMEX.

Wybory prezydenckie i parlamentarne odbędą się w Meksyku 1 lipca br. W ostatnich sondażach López Obrador wyraźnie prowadzi, uzyskując w każdym grubo ponad 30 proc. poparcia.

wch

Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano
Kampania Historia Czerwona i Czarno-Czerwona

15 sierpnia:

1886 - Urodził się Karl Korsch, wybitny filozof marksistowski, działacz ruchu robotniczego, atakował zarówno leninizm jak i centryzm i rewizjonizm.

1905 - Organizacja Bojowa PPS dokonała w 18 miejscowościach Królestwa Polskiego serii jednoczesnych zamachów na szpiclów, żandarmów i policjantów. Akcja ta przeszła do historii pod nazwą "krwawa środa".

1937 - Władze SL proklamowały strajk chłopski - największy w dziejach II RP; w starciach z policją zginęło 41 osób; aresztowano przeszło 4 tysiące osób. W Krakowie. Kielcach, Tarnowie i Bochni odbyły się strajki solidarnościowe robotników z PPS.

1947 - Indie uzyskały niepodległość.

1952 - W Londynie zmarła Dora Diamant, komunistka, partnerka Franza Kafki, przechowywała część jego dzieł dopóki nie zostały skonfiskowane przez Gestapo w 1933 r.

1954 - Urodził się Stieg Larsson, szwedzki pisarz zaangażowany w ruch antyfaszystowski, autor kryminalnej trylogii „Millenium”.

1984 - Rebelianci z Partii Pracujących Kurdystanu (PKK) rozpoczęli powstanie.

2004 - Wenezuela: Referendum ws. skrócenia kadencji Cháveza. Przy 90-procentowej frekwencji, 58% głosujących opowiedziało się za pozostawieniem go na stanowisku.

2008 - Paragwaj: Fernando Lugo został prezydentem.