Rosja: Putin wybrany na czwartą kadencję

[2018-03-20 00:05:36]

18 marca w Rosji odbyły się wybory prezydenckie. Zgodnie z oczekiwaniami zwyciężył w nich Władimir Putin, uzyskawszy 76,68 proc. głosów, co stanowi rekord w historii Federacji Rosyjskiej. Frekwencja wyniosła 67,48 proc. Wyniki te podała Centralna Komisja Wyborcza (CEC) po przeliczeniu 99,94 proc. głosów.

Siedmioro pozostałych kandydatów praktycznie nie liczyło się w rywalizacji o fotel prezydenta.

Paweł Grudinin, bezpartyjny, zgłoszony przez Komunistyczną Partię Federacji Rosyjskiej (KPFR), przedsiębiorca, popularny dyrektor podmoskiewskiego Kołchozu im. Lenina, uzyskał 11,78 proc. głosów.

Władimir Żyrinowski, kandydat nacjonalistycznej, populistycznej partii LDPR i deputowany do Dumy, tym razem zdobył tylko 5,65 proc. głosów.

Niezależna Ksenia Sobczak, prezenterka telewizyjna i celebrytka, uzyskała jedynie 1,68 proc. poparcia.

Grigorij Jawlinski, kandydat liberalnej partii Jabłoko i jej były, długoletni przewodniczący zdobył zaufanie 1,05 proc. głosujących.

Maksym Aleksandrowicz Surajkin, kandydat partii Komuniści Rosji i jej przewodniczący, uzyskał 0,68 proc. głosów.

Najpoważniejszy rywal Putina Aleksiej Nawalny nie został dopuszczony do udziału w wyborach. Jego kandydatura została odrzucona przez CEC z powodu wcześniejszego wyroku skazującego.

Mimo stwarzania pozorów uczciwości i przejrzystości procesu głosowania, ponownie doszło do licznych naruszeń proceduralnych. Pojawiły się także doniesienia o przypadkach ostentacyjnych fałszerstw.

wch

Europejska Wiosna: Razem dla solidarnej Europy!
Warszawa, Kino Wisła, pl. Wilsona
23 czerwca (sobota), godz. 12.00
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano

17 czerwca:

1789 - Stan trzeci ogłosił się Zgromadzeniem Narodowym, początek rewolucji we Francji.

1848 - Wiosna ludów: bombardowanie miasta przez wojska austriackie doprowadziło do kapitulacji powstania w Pradze.

1918 - Została założona Łotewska Socjaldemokratyczna Partia Robotnicza (LSDSP).

1929 - Przybycie do Polski, na zaproszenie PPS, delegacji Międzynarodówki Socjalistycznej na czele z jej przewodniczącym Emilem Vandervelde.

1934 - Władze sanacyjne wydały dekret o utworzeniu w Berezie Kartuskiej "obozu izolacji dla osób zagrażających bezpieczeństwu i porządkowi publicznemu".

1936 - Urodził się Ken Loach, angielski reżyser, marksista, nagrodzony Złotą Palmą w Cannes za film "Wiatr buszujący w jęczmieniu".

1945 - Urodził się Ken Livingstone, polityk lewicowy, długoletni burmistrz Londynu, doradca H. Chaveza.

1953 - NRD: Powstanie berlińskie.

1991 - RPA: Zniesienie apartheidu

2004 - Zmarł Jacek Kuroń.