Brazylia: Lula pójdzie do więzienia

[2018-04-05 13:14:16]

Sąd Najwyższy Brazylii orzekł, że były prezydent Luiz Inácio Lula da Silva musi rozpocząć karę 12 lat więzienia.

Stosunkiem głosów 6 do 5 odrzucił tym samym prośbę Luli o pozostanie na wolności, dopóki nie wykorzysta on wszystkich możliwości apelacji.

W styczniu tego roku sąd apelacyjny w Porto Alegre zatwierdził wyrok sądu pierwszej instancji, uznający 72-letniego polityka za winnego korupcji i prania pieniędzy. Sąd podwyższył karę 9 i pół roku pozbawienia wolności do 12 lat i jednego miesiąca. Chodziło o rzekome przyjęcie korzyści majątkowych w wysokości 3,7 mln reali (ok. 1 mln euro) od koncernu budowlanego OAS, ciągnącego zyski z zamówień publicznych.

Lula cały czas utrzymuje, że jest niewinny i padł ofiarą politycznego prześladowania.

Pomimo wyroku skazującego Partia Pracujących (Partido dos Trabalhadores, PT) oświadczyła, że zamierza wystawić Lulę jako swojego kandydata w wyborach prezydenckich. Lula, który pełnił urząd prezydenta Brazylii w latach 2003-2010, prowadzi obecnie w przedwyborczych sondażach. Wybory mają odbyć się 7 października. Zgodnie z brazylijskim kodeksem wyborczym nie mogą w nich startować kandydaci, którzy są skazani. Jednak adwokaci Luli argumentują, że ta reguła może być stosowana dopiero wówczas, gdy oskarżony wyczerpie wszystkie możliwości apelacji.

wch

fot. Agência Brasil

Europejska Wiosna: Razem dla solidarnej Europy!
Warszawa, Kino Wisła, pl. Wilsona
23 czerwca (sobota), godz. 12.00
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano

18 czerwca:

1929 - Urodził się Jürgen Habermas, niemiecki filozof i socjolog, kontynuator szkoły frankfurckiej, gł. przedstawiciel teorii krytycznej.

1929 - Początek VI plenum KC KPP odbywającego się w Berlinie, na którym działacze "większości" odsunięci zostają od kierowania partią; Julian Leszczyński-Leński sekretarzem generalnym.

1974 - Zachodnioniemiecki Bundestag przyjął legalizację aborcji na żądanie w pierwszych trzech miesiącach ciąży.

2007 - W Hawanie zmarła Vilma Espín, kubańska działaczka państwowa, rewolucjonistka, wieloletnia przewodnicząca Kubańskiej Federacji Kobiet.