Duże różnice w poziomie bezrobocia między regionami

[2018-04-27 23:24:41]

Główny Urząd Statystyczny przedstawił dane dotyczące stopy bezrobocia rejestrowanego w marcu 2018 r. Wynika z nich, że pod koniec marca stopa bezrobocia wyniosła 6,6% i w porównaniu do marca 2017 r. spadła o 1,4 pkt. proc., a w porównaniu do lutego 2018 r. spadła o 0,2 pkt proc.

W urzędach pracy na koniec marca zarejestrowanych było 1092 tys. bezrobotnych, czyli o 232 tys. mniej niż rok wcześniej i o 35 tys. mniej osób niż miesiąc wcześniej.

W marcu bez prawa do zasiłku było 85,1% bezrobotnych, czyli o 0,3 pkt proc. mniej niż rok wcześniej.

Główny Urząd Statystyczny przedstawił też dane dotyczące liczby bezrobotnych oraz stopy bezrobocia według województw, podregionów i powiatów.

Najwyższą stopę bezrobocia odnotowano w województwach: warmińsko-mazurskim – 11,8%, kujawsko-pomorskim – 9,9%, podkarpackim – 9,7%. Najniższą stopą bezrobocia charakteryzowały się województwa: wielkopolskie – 3,8%, śląskie – 5,1%, małopolskie – 5,4%.

GUS podał też dane dotyczące stopy bezrobocia w poszczególnych podregionach i powiatach. Wynika z nich, że najwyższe bezrobocie jest w powiecie szydłowieckim (woj. mazowieckie) – 25,9%, braniewskim (woj. warmińsko-mazurskie) – 22,0%, łobeskim (woj. zachodniopomorskie) – 20,8%, bartoszyckim (woj. warmińsko-mazurskie) – 20,2%, a najniższe w Poznaniu (woj. wielkopolskie) – 1,4%, w powiecie poznańskim i wolsztyńskim (woj. wielkopolskie) – po 1,8% oraz w powiecie kępińskim (woj. wielkopolskie) i w Warszawie – po 1,9%.

Piotr Szumlewicz

USA – REWOLTA PRZECIW RASIZMOWI I POLICYJNEJ PRZEMOCY
3 czerwca (środa), godz. 18.30

5 czerwca:

1868 - Urodził się James Connolly, czołowy działacz i teoretyk irlandzkiego ruchu socjalistycznego, przywódca powstania wielkanocnego.

1878 - Urodził się Pancho Villa, meksykański rewolucjonista, przywódca partyzantki chłopskiej.

1883 - Urodził się John Maynard Keynes, wybitny brytyjski ekonomista.

1898 - Urodził się Federico García Lorca, poeta hiszpański; podczas wojny domowej zamordowany przez bojówkę Falangi.

1915 - Dania wprowadziła poprawkę do konstytucji gwarantującą kobietom prawo do głosowania.

1927 - W Warszawie rozpoczął się I Ogólnokrajowy Zlot Młodzieży Robotniczej i Dzień Sportu Robotniczego, zorganizowane przez OM TUR i Związek Robotniczych Stowarzyszeń Sportowych.

2005 - W wyniku referendum w Szwajcarii zalegalizowano związki homoseksualne.

2009 - W Peru najmniej 31 osób zginęło w starciach między policją a Indianami protestującymi przeciwko wydobyciu ropy i gazu ziemnego na terenie Amazonii.

2010 - Izraelscy żołnierze zajęli statek MV Rachel Corrie, ostatni z sześciu należących do tzw. Flotylli Pokoju, płynących z pomocą humanitarną dla Strefy Gazy.

2011 - W Bangladeszu odbył się ogólnokrajowy strajk generalny.

2011 - Zmarł Ludo Martens, działacz komunistyczny, lider Partii Pracy Belgii (PVDA/PTB). Przez kilka lat był doradcą rządu Demokratycznej Republiki Kongo. Od lat 90. był organizatorem i koordynatorem Międzynarodowych Seminariów Komunistycznych w Brukseli.

2015 - Ameenah Gurib-Fakim jako pierwsza kobieta objęła urząd prezydenta Mauritiusa.