Mazowieckie OPZZ krytycznie o ustawie dotyczącej pracy sezonowej

[2018-05-15 12:31:57]

Rada OPZZ województwa mazowieckiego krytycznie oceniła podpisaną przez prezydenta ustawę o pomocy przy zbiorach i zapowiedziała, że będzie zdecydowanie interweniować przeciwko patologiom związanym z pracami sezonowymi.

OPZZ zwróciło uwagę, że dobrze się stało, iż zgodnie z ustawą pracownicy sezonowi będą objęci ubezpieczeniem wypadkowym, chorobowym i macierzyńskim. „Jest to krok ku ucywilizowaniu pracy sezonowej” – napisano w stanowisku podpisanym przez przewodniczącego Rady, Piotra Szumlewicza. Podkreślono jednak, że według nowych przepisów „pracownicy sezonowi nie będą mieli unormowanego czasu pracy, czyli prawa do wypoczynku, nie będą mogli liczyć na minimalną stawkę za godzinę pracy ani na bezpieczeństwo pracy, bo nie obejmą ich przepisy BHP”.

Zdaniem Rady „brak norm dotyczących czasu pracy czy minimalnych standardów płacowych oznacza legalizację brutalnego wyzysku. Pracodawca będzie mógł legalnie płacić pracownikom 1 zł za godzinę. Pod tym względem to podporządkowanie prawa interesom najbardziej nieuczciwych pracodawców. Może być tak tym bardziej, że obecnie przy pracach sezonowych nie ma układów zbiorowych, regulaminów wynagrodzeń ani nie działają związki zawodowe”. Jednocześnie związkowcy zwrócili uwagę, że brak regulacji może przyczynić się do dużej liczby wypadków i uszczerbku na zdrowiu pracowników. Podkreślili, że już w 2017 roku „doszło do radykalnego wzrostu liczby wypadków śmiertelnych w miejscu pracy. (...) Niestety nowa ustawa może pogłębić negatywny trend. Patologie nie będą nadużyciem, lecz staną się prawem wynikającym z ustawy”.

Rada OPZZ województwa mazowieckiego podkreśliła, że będzie nagłaśniać wszelkie przypadki płacenia pracownikom sezonowym poniżej płacy minimalnej. „Będziemy też piętnować przypadki omijania przepisów BHP oraz przekraczania kodeksowych norm czasu pracy. Będziemy monitorować mazowiecki rynek pracy oraz upubliczniać i piętnować przypadki patologicznych praktyk, dążąc do ich eliminacji" – napisano w oświadczeniu. Związkowcy zauważyli też, że ustawa może budzić wątpliwości konstytucyjne, ponieważ zgodnie z art. 24 Konstytucji RP „praca znajduje się pod ochroną Rzeczypospolitej Polskiej. Państwo sprawuje nadzór nad warunkami wykonywania pracy”, a według art. 66 „każdy ma prawo do bezpiecznych i higienicznych warunków pracy”.

W związku z powyższym Rada zadeklarowała, że „będzie nagłaśniać wszelkie przypadki płacenia pracownikom sezonowym poniżej ustawowo określonej płacy minimalnej. Będziemy też piętnować przypadki omijania przepisów BHP oraz przekraczania norm czasu pracy, które obejmują etatowych pracowników. Będziemy monitorować mazowiecki rynek pracy oraz upubliczniać i piętnować przypadki patologicznych praktyk, dążąc do ich eliminacji”. Celem działań Rady będzie objęcie wszystkich pracowników regulacjami dotyczącymi płacy godzinowej, limitów czasu pracy i przepisów. „Nie godzimy się, aby pracownicy sezonowi byli pracownikami gorszego sortu!” – napisali związkowcy w podsumowaniu swojego stanowiska.

Agnieszka Mrozik

Rekrutacja na Podyplomowe Gender Studies IBL PAN - do 19 października!
Warszawa, Pałac Staszica, ul. Nowy Świat 72
do 19 października 2018 roku
Spotkania z kandydatami na prezydenta Warszawy: Rafał Trzaskowski
Warszawa, ul. Kopernika 36/40 (OPZZ, II piętro, sala im. Wiadernego)
1 października (poniedziałek), godz. 16.30
Co po turbokapitaliźmie?
Wrocław, ul. Kołłątaja 31
27 września (czwartek), godz. 17.00
Pokaz filmu "Solidarność według kobiet" w Amsterdamie
Amsterdam, Cinema of the Dam'd, ul. Overtoom 301
29 września (sobota), godz. 19.00

25 września:

1906 - Urodził się José Figueres Ferrer, polityk kostarykański. W latach 40-tych założył Partię Socjalemokratyczną, a następnie Partię Wyzwolenia Narodowego (PLN). W latach 1948-49, 1953-58 i 1970-74 prezydent Kostaryki.

1939 - Podczas nalotu lotnictwa niemieckiego na Warszawę zniszczony został dom przy ul. Wareckiej 7, siedziba CKW PPS, redakcji i drukarni "Robotnika".

1962 - Proklamowanie Algierskiej Republiki Ludowo-Demokratycznej.

1981 - Sandra Day O'Connor jako pierwsza kobieta została wybrana sędzią Sądu Najwyższego USA.

1996 - W Irlandii zamknięto ostatnie azyle sióstr magdalenek.

2003 - Zmarł Edward Said, amerykański teoretyk postkolonializmu. Autor m.in. "Orientalizmu".

2005 - W wyborach do Sejmu PiS zdobyło 26,99% (155 mandatów), PO - 24,14% (133), Samoobrona - 11,41% (56), SLD - 11,31% (55).

2008 - RPA: Kgalema Motlanthe został wybrany na prezydenta, zastępując na tym stanowisku Thabo Mbekiego.

2010 - We Wrocławiu odbył się II Marsz Równości, którego tematem przewodnim było poparcie dla związków partnerskich.