Pamięci Lipskich

[2018-06-13 21:05:00]

Pamiątkowa tablica ku czci Jana Józefa Lipskiego i jego żony Marii została odsłonięta na domu przy Konopczyńskiego 4A w Warszawie.

Uroczystość odbyła się we wtorek 12 czerwca br. z udziałem władz Warszawy, uczestników opozycji demokratycznej z czasów PRL: Andrzeja Wielowieyskiego i Henryka Wujca oraz dzieci Lipskich - Jana Tomasza Lipskiego i Agnieszki Onyszkiewicz.

- W tym domu mieszkał, wraz z żoną Marią Lipską (1928-2016), Jan Józef Lipski (1926-1991), żołnierz AK, uczestnik powstania warszawskiego, historyk literatury, współzałożyciel Komitetu Obrony Robotników, przywódca PPS, senator RP. "Wierzących i niewierzących - uformował nas nakaz miłości bliźniego” - pisał. Żył godnie z tym nakazem. Demokratyczną opozycję uczył, jak troskę o sprawiedliwość i prawa człowieka łączyć z wiernością niepodległej Polsce - głosi napis na tablicy.

Jan Józef Lipski był polonistą, publicystą i krytykiem literackim. W okresie PRL był działaczem opozycji demokratycznej, twórcą Klubu Krzywego Koła, sygnatariuszem "Listu 34" i współzałożycielem Komitetu Obrony Robotników. Jako jedyny z KOR-owców poparł inicjatywę odrodzenia Polskiej Partii Socjalistycznej - od 1987 r. był przewodniczącym Rady Naczelnej ugrupowania. W wyborach 1989 r. został wybrany senatorem I kadencji. Zmarł w 1991 r.

Marek Tobolewski

Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano
Kampania Historia Czerwona i Czarno-Czerwona

18 sierpnia:

1906 - Wanda Krahelska z OB PPS dokonała nieudanego zamachu bombowego na generała-gubernatora warszawskiego G. Skałona.

1920 - W więzieniu we Wronkach strażnicy dotliwie pobili więźniarki-komunistki, m.in. Marię Koszutską.

1944 - W obozie koncentracyjnym w Buchenwaldzie został zamordowany Ernst Thälmann, niemiecki polityk, działacz komunistyczny.

1971 - Australia i Nowa Zelandia wycofały swoje wojska z Wietnamu.