Wybory w Bawarii: Ból CSU, sukces Zielonych

[2018-10-19 00:06:51]

Rządząca Bawarią od dekad CSU otrzymała w niedzielnych wyborach 37,2 proc. głosów. To ponad 10 pkt. procentowych mniej niż w poprzednich wyborach w 2013 r. Tym samym utraciła większość absolutną w bawarskim landtagu. Jak dotąd doszło do tego tylko dwukrotnie, ostatnio w 2008 r., kiedy CSU musiała współrządzić z FDP.

Premier Bawarii i główny kandydat CSU w tym landzie Markus Soeder mówił o „bolesnym rezultacie”, który partia musi przyjąć z pokorą. Zaznaczył jednak, że to jego partia, mimo dużych strat w porównaniu z poprzednimi wyborami, otrzymała wyraźny mandat do utworzenia rządu. Zasygnalizował, że będzie dążył do budowy koalicji z regionalną partią Wolni Wyborcy (FW), którzy zajęli 3. miejsce z 11,6 proc. poparcia. Jej przewodniczący Hubert Aiwanger wyraził gotowość do współpracy z CSU. Podkreślił on, iż nie chce dopuścić do koalicji CSU z Zielonymi.

Błyskotliwy sukces w bawarskich wyborach odniosła partia Zielonych, na którą oddało głosy 17,5 proc. wyborców. To prawie 9 punktów procentowych więcej niż ostatnio.

O znaczącym sukcesie może mówić prawicowa Alternatywa dla Niemiec (AfD), która weszła do landtagu z wynikiem 10,2 proc.

O prawdziwej katastrofie wyborczej może z kolei mówić socjaldemokratyczna SPD, która straciła ponad 10 pkt. osiągając zaledwie 9,7 proc. poparcia. To najgorszy wynik socjaldemokratów od 1946 r.

Liberałowie z FDP zdobyli 5,1 proc. poparcia.

Lewicowcy z Die Linke uzyskali nieco lepszy wynik wyborczy niż 5 lat temu - 3,2 proc, nie przekraczając jednak progu wyborczego.

wch

Na zdjęciu sala plenarna bawarskiego landtagu; fot. Wikimedia Commons

Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano

22 stycznia:

1858 - Urodziła się Beatrice Webb, brytyjska socjalista i ekonomistka, współzałożycielka Towarzystwa Fabiańskiego, żona laburzystowskiego polityka i ministra Sidneya Webba.

1862 - Abraham Lincoln ogłosił proklamację emancypacyjną (obowiązującą od 1 stycznia 1863); oznaczała ona przyznanie wolności niewolnikom na obszarze podległym Konfederatom.

1863 - Wybuchło powstanie styczniowe, będące bezpośrednim impulsem powstania I Międzynarodówki.

1905 - Krwawa niedziela w Petersburgu. Wojsko otworzyło ogień do pokojowej demonstracji robotników. Zginęło ok. 1000 osób.

1911 - W Wiedniu urodził się Bruno Kreisky, działacz Socjalistycznej Partii Austrii, 1970-83 kanclerz Austrii.

1923 - W Warszawie urodził się Krzystof Dunin-Wąsowicz, historyk , działacz PPS, odznaczony medalem Sprawiedliwego wśród Narodów Świata.

1993 - W Tokio zmarł Abe Kōbō, japoński pisarz; w latach 1951-62 członek Japońskiej Partii Komunistycznej.

2006 - Zaprzysiężenie Evo Moralesa na stanowisko prezydenta Boliwii.