Wybory w Bawarii: Ból CSU, sukces Zielonych

[2018-10-19 00:06:51]

Rządząca Bawarią od dekad CSU otrzymała w niedzielnych wyborach 37,2 proc. głosów. To ponad 10 pkt. procentowych mniej niż w poprzednich wyborach w 2013 r. Tym samym utraciła większość absolutną w bawarskim landtagu. Jak dotąd doszło do tego tylko dwukrotnie, ostatnio w 2008 r., kiedy CSU musiała współrządzić z FDP.

Premier Bawarii i główny kandydat CSU w tym landzie Markus Soeder mówił o „bolesnym rezultacie”, który partia musi przyjąć z pokorą. Zaznaczył jednak, że to jego partia, mimo dużych strat w porównaniu z poprzednimi wyborami, otrzymała wyraźny mandat do utworzenia rządu. Zasygnalizował, że będzie dążył do budowy koalicji z regionalną partią Wolni Wyborcy (FW), którzy zajęli 3. miejsce z 11,6 proc. poparcia. Jej przewodniczący Hubert Aiwanger wyraził gotowość do współpracy z CSU. Podkreślił on, iż nie chce dopuścić do koalicji CSU z Zielonymi.

Błyskotliwy sukces w bawarskich wyborach odniosła partia Zielonych, na którą oddało głosy 17,5 proc. wyborców. To prawie 9 punktów procentowych więcej niż ostatnio.

O znaczącym sukcesie może mówić prawicowa Alternatywa dla Niemiec (AfD), która weszła do landtagu z wynikiem 10,2 proc.

O prawdziwej katastrofie wyborczej może z kolei mówić socjaldemokratyczna SPD, która straciła ponad 10 pkt. osiągając zaledwie 9,7 proc. poparcia. To najgorszy wynik socjaldemokratów od 1946 r.

Liberałowie z FDP zdobyli 5,1 proc. poparcia.

Lewicowcy z Die Linke uzyskali nieco lepszy wynik wyborczy niż 5 lat temu - 3,2 proc, nie przekraczając jednak progu wyborczego.

wch

Na zdjęciu sala plenarna bawarskiego landtagu; fot. Wikimedia Commons

WARTOŚCI RODZINNE I PRAWICOWA POLITYKA NIENAWIŚCI
ZOOM
8 lipca (środa), godz. 18.30

8 lipca:

1917 - PPS przeszło do opozycji wobec państw centralnych.

1945 - Urodziła się Micheline Calmy-Rey, szwajcarska działaczka polityczna, członkini Szwajcarskiej Partii Socjaldemokratycznej. W 2007 r. pełniła funkcję prezydenta tego kraju.

1950 - Urodziła się Ewa Hołuszko, działaczka "Solidarności" w okresie PRL, badaczka mniejszości narodowych, działaczka na rzecz osób transpłciowych.

1980 - Rozpoczął się strajk w zakładach WSK w Świdniku zapoczątkowujący falę strajków w Polsce i przemiany polityczne.

2004 - Socjaldemokrata Heinz Fischer został prezydentem Austrii.

2015 - Raimonds Vējonis, lider Łotewskiej Partii Zielonych, został prezydentem Łotwy.