Katalonia: Rok po referendum represje trwają

[2018-11-04 20:17:50]

Hiszpańska prokuratura domaga się kary 25 lat więzienia dla byłego wice-prezydenta Katalonii, działacza lewicowej partii ERC (Lewica Republikańska Katalonii) Oriola Junquerasa za udział w „rebelii” i nieprawidłowości przy wykorzystaniu publicznych środków. Jest to najwyższa kara jakiej domaga się prokuratura dla osób zaangażowanych w zeszłoroczne referendum niepodległościowe w Katalonii.

Prokuratura domaga się też kar finansowych lub więzienia dla 22 innych polityków, działaczy i urzędników oskarżanych o organizowanie procesu odłączenia się Katalonii od reszty państwa hiszpańskiego. Jednym z przestępstw jest tu po prostu dopuszczenie do zorganizowania nielegalnego – według Madrytu – referendum. Władze oskarżają Junquerasa o bycie głównym jego promotorem.

Stanowisko prokuratury hiszpańskiej nie uległo w tej kwestii znaczącej zmianie pomimo zmiany rządu Hiszpanii w czasie jaki ubiegł od czasu referendum i dojścia do władzy socjalistów z PSOE. Jedyna różnica pod rządami nowego premiera Pedro Sancheza jest taka, że prawnicy reprezentujący rząd centralny wezwali do rezygnacji z oskarżenia o „rebelię” na rzecz oskarżenia o „podburzanie”. Ta druga kategoria przestępstwa ma w świetle hiszpańskiego prawa niższą wagę i oznacza, że separatyści nie użyli siły. Siły natomiast użył ówczesny prawicowy rząd Mariano Rajoya, który wysłał do Katalonii specjalne oddziały policji, które atakowały osoby uczestniczące w referendum, rozbijały lokale wyborcze i niszczyły lub konfiskowały karty do głosowania.

Rok po referendum, większość jego czołowych organizatorów znajduje się w stanie oskarżenia lub na emigracji. Zarzuty prokuratorskie ma też między innymi czterech ówczesnych szefów policji katalońskiej, którzy odmówili działań przeciwko Katalończykom. Kary 11 lat więzienia domagają się hiszpańskie władze dla Josepa Lluisa Trapero, ówczesnego szefa lokalnej policji. Skutkiem referendum było zawieszenie przez Madryt na cztery miesiące funkcjonowania autonomicznego rządu Katalonii.

Katalońska lewica republikańska jak i inne ugrupowania katalońskich nacjonalistów uznają oskarżonych działaczy i urzędników za ofiary represji i prowadzą kampanię na rzecz zmuszenia Madrytu do rezygnacji z zarzutów.

Bartłomiej Zindulski

Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano

22 stycznia:

1858 - Urodziła się Beatrice Webb, brytyjska socjalista i ekonomistka, współzałożycielka Towarzystwa Fabiańskiego, żona laburzystowskiego polityka i ministra Sidneya Webba.

1862 - Abraham Lincoln ogłosił proklamację emancypacyjną (obowiązującą od 1 stycznia 1863); oznaczała ona przyznanie wolności niewolnikom na obszarze podległym Konfederatom.

1863 - Wybuchło powstanie styczniowe, będące bezpośrednim impulsem powstania I Międzynarodówki.

1905 - Krwawa niedziela w Petersburgu. Wojsko otworzyło ogień do pokojowej demonstracji robotników. Zginęło ok. 1000 osób.

1911 - W Wiedniu urodził się Bruno Kreisky, działacz Socjalistycznej Partii Austrii, 1970-83 kanclerz Austrii.

1923 - W Warszawie urodził się Krzystof Dunin-Wąsowicz, historyk , działacz PPS, odznaczony medalem Sprawiedliwego wśród Narodów Świata.

1993 - W Tokio zmarł Abe Kōbō, japoński pisarz; w latach 1951-62 członek Japońskiej Partii Komunistycznej.

2006 - Zaprzysiężenie Evo Moralesa na stanowisko prezydenta Boliwii.