Jemen: W czasie wojny zmar這 85 tys. dzieci

[2018-11-22 23:43:20]

Oko這 85 tys. dzieci poni瞠j pi徠ego roku zmar這 od kwietnia 2015 r. w Jemenie z g這du oraz z powodu ci篹kich chor鏏. 400 tys. dzieci cierpi z powodu ostrego i powa積ego niedo篡wienia. Zagro穎nych 鄉ierci g這dow jest obecnie o 15 tys. dzieci wi璚ej ni przed rokiem.

Powy窺ze dramatyczne dane przekaza豉 mi璠zynarodowa organizacja „Save the Children”, kt鏎a od 1919 r. walczy o ocalenie 篡cia dzieci i zapewnienie im lepszej przysz這軼i. Zwraca ona uwag, 瞠 oko這 14 mln Jeme鎍zyk闚 zagro穎nych jest g這dem. Liczba ta wzros豉 gwa速ownie od kiedy koalicja pod przyw鏚ztwem Arabii Saudyjskiej rozpocz窸a w czerwcu br. ataki na Hudajd. Od tego czasu import 篡wno軼i za po鈔ednictwem portu zosta drastycznie ograniczony, do 55 tys. ton na miesi帷. Zaspokaja to potrzeby zaledwie 16 proc. ludno軼i kraju, czyli 4,4 mln ludzi, w鈔鏚 nich 2,2 mln to dzieci. Dalsze zmniejszenie importu mog這by prowadzi wprost do kl瘰ki g這du. Niestety, w ostatnich tygodniach dramatycznie nasili造 si ataki lotnicze na Hudajd oraz walki w okolicach Sany i Taizz.

Od roku 2011 Jemen pogr捫ony jest w wojnie, kt鏎a dawno przesta豉 mie charakter wy陰cznie domowej. Trzy lata temu konflikt przybra znacznie na sile. Wspierani przez Iran szyici z ruchu Huti walcz z sunnickim rz康em, kt鏎ego wspiera koalicja pa雟tw z Arabi Saudyjsk na czele. T z kolei wspomagaj USA i pa雟twa Europy Zachodniej.

wch

drukuj pole znajomym poprzedni tekst nast瘼ny tekst zobacz komentarze

Czytaj nasze teksty za po鈔ednictwem aplikacji LewicaPL dla Androida:

Dlaczego m這dziez nie g這suje na lewic ?
Wroc豉w, ul Ko陶徠aja 31
28 marca (czwartek), godz. 18.00.
” 安iat 10 lat po kryzysie. Co dalej?” -dyskusja
Warszawa, Centrum Konferencyjne Zielna, ul. Zielna 37
26 marca (wtorek), godz. 18.00
Poszukuj ksi捫ek
"PPS dlaczego si nie uda這" - kupi!!!
Szukam muzyk闚, realizator闚 d德i瘯u do wsp鏊nego projektu.
wsz璠zie
Petycja o opodatkowaniu ksi篹y
Zapraszamy do wsp馧pracy
ca造 czas

Wi璚ej og這sze...

26 marca:

1794 - W manufakturze Rehana w Warszawie wybuch bunt przymusowo umieszczonych w niej robotnik闚, spowodowany potwornymi warunkami bytowymi. St逝miono go si陰.

1807 - W Lisowie urodzi si Bogdan Ja雟ki, pierwszy chronologicznie polski socjalista, saintsimonista.

1905 - Zamach bombowy bojowca PPS Stefana Okrzei na cyrku policyjny w Warszawie, dokonany w celu zwabienia i zamordowania oberpolicmajstra Nolkena. W toku walki Okrzeja zosta ranny i aresztowany

1936 - W Cz瘰tochowie policja zaatakowa豉 protestuj帷ych bezrobotnych, zabijaj帷 jedn osob i rani帷 kilka.

1942 - W Nowym Jorku urodzi豉 si Erica Jong, ameryka雟ka poetka, powie軼iopisarka, eseistka, przedstawicielka nurtu feministycznego w literaturze.

1995 - Zako鎍zenie XXX Kongresu PPS - przyj璚ie uchwa造 o zjednoczeniu PPS Mulaka i Ikonowicza.

2004 - Dosz這 do roz豉mu w SLD. 26 by造ch dzia豉czy Sojuszu Lewicy Demokratycznej i Unii Pracy powo豉這 now parti – Socjaldemokracj Polsk (SDPL).

2005 - Zmar James Callaghan, brytyjski polityk, 1976-79 premier W. Brytanii z ramienia Partii Pracy.