Jemen: W czasie wojny zmarło 85 tys. dzieci

[2018-11-22 23:43:20]

Około 85 tys. dzieci poniżej piątego roku zmarło od kwietnia 2015 r. w Jemenie z głodu oraz z powodu ciężkich chorób. 400 tys. dzieci cierpi z powodu ostrego i poważnego niedożywienia. Zagrożonych śmiercią głodową jest obecnie o 15 tys. dzieci więcej niż przed rokiem.

Powyższe dramatyczne dane przekazała międzynarodowa organizacja „Save the Children”, która od 1919 r. walczy o ocalenie życia dzieci i zapewnienie im lepszej przyszłości. Zwraca ona uwagę, że około 14 mln Jemeńczyków zagrożonych jest głodem. Liczba ta wzrosła gwałtownie od kiedy koalicja pod przywództwem Arabii Saudyjskiej rozpoczęła w czerwcu br. ataki na Hudajdę. Od tego czasu import żywności za pośrednictwem portu został drastycznie ograniczony, do 55 tys. ton na miesiąc. Zaspokaja to potrzeby zaledwie 16 proc. ludności kraju, czyli 4,4 mln ludzi, wśród nich 2,2 mln to dzieci. Dalsze zmniejszenie importu mogłoby prowadzić wprost do klęski głodu. Niestety, w ostatnich tygodniach dramatycznie nasiliły się ataki lotnicze na Hudajdę oraz walki w okolicach Sany i Taizz.

Od roku 2011 Jemen pogrążony jest w wojnie, która dawno przestała mieć charakter wyłącznie domowej. Trzy lata temu konflikt przybrał znacznie na sile. Wspierani przez Iran szyici z ruchu Huti walczą z sunnickim rządem, którego wspiera koalicja państw z Arabią Saudyjską na czele. Tę z kolei wspomagają USA i państwa Europy Zachodniej.

wch

7 kwietnia:

1772 - W Besançon urodził się Karol Fourier, francuski socjalista utopijny; uważany za twórcę terminu "feminizm".

1847 - W Thisted urodził się Jens Peter Jacobsen, duński poeta uznawany za jednego z najwybitniejszych twórców skandynawskich, biolog, zdeklarowany wolnomyśliciel i ateista.

1870 - W Karlsruhe urodził się Gustav Landauer, niemiecki anarchista i rewolucjonista, jeden z przywódców Bawarskiej Republiki Rad.

1889 - W Vicuña urodziła się Gabriela Mistral (właśc. Lucila Godoy Alcayaga), chilijska poetka, dyplomatka, działaczka oświatowa, feministka; w 1945 laureatka literackiej Nagrody Nobla.

1930 - Urodziła się Vilma Espín, kubańska działaczka państwowa, rewolucjonistka, wieloletnia przewodnicząca Kubańskiej Federacji Kobiet.

1943 - Utworzona została Polska Armia Ludowa (PAL), lewicowa konspiracyjna organizacja zbrojna, działająca w latach 1943–1945.

1963 - Proklamowano Socjalistyczną Republikę Jugosławii.

2010 - W wyniku protestów społecznych w Kirgistanie został obalony prezydent Kurmanbek Bakijew.

2012 - Joyce Banda z Partii Ludowej została pierwszą kobietą-prezydentem Malawi i drugą kobietą-prezydentem w Afryce.