Berlin: Pamięci Róży Luksemburg

[2019-01-15 20:41:02]

Ponad 10 tysięcy osób przeszło ulicami Berlina aby upamiętnić 100 rocznicę zamordowania przez bojówki Freikorpsu Róży Luksemburg oraz Karla Liebknechta.

Marsz przeszedł na cmentarz w dzielnicy Lichtenberg, gdzie pod pomnikiem rewolucjonistów zostały złożone kwiaty i wieńce.

W demonstracji uczestniczyli przedstawiciele różnorodnych organizacji lewicowych - socjaliści, komuniści, związkowcy, a także grupy antyfaszystowskie.
Z Polski przyjechali członkowie Czerwonego Frontu, Komunistycznej Partii polski, kampanii Historia Czerwona oraz przedstawiciele polskiego oddziału Fundacji im. Róży Luksemburg.

Bardzo licznie w marszu uczestniczyli przedstawiciele mniejszości narodowych zamieszkujących w Niemczech. Swoje bloki wystawili tureccy związkowcy, komuniści i maoiści, a także Kurdowie. Obecni byli irańscy komuniści oraz Sudańczycy, wzywający do solidarności w walce z reakcyjnym rządem tłumiącym protesty społeczne.

Na demonstracji widoczne były między innymi hasła antywojenne, a także wzywające do solidarności z francuskim ruchem Żółtych Kamizelek.

W tym roku demonstracja przebiegła spokojnie. W roku 2018 policja zaatakowała Kurdów, którzy przyszli z flagami Partii Pracujących Kurdystanu, uznanymi przez władze Niemiec za zakazane.

Piotr Ciszewski

WARTOŚCI RODZINNE I PRAWICOWA POLITYKA NIENAWIŚCI
ZOOM
8 lipca (środa), godz. 18.30

8 lipca:

1917 - PPS przeszło do opozycji wobec państw centralnych.

1945 - Urodziła się Micheline Calmy-Rey, szwajcarska działaczka polityczna, członkini Szwajcarskiej Partii Socjaldemokratycznej. W 2007 r. pełniła funkcję prezydenta tego kraju.

1950 - Urodziła się Ewa Hołuszko, działaczka "Solidarności" w okresie PRL, badaczka mniejszości narodowych, działaczka na rzecz osób transpłciowych.

1980 - Rozpoczął się strajk w zakładach WSK w Świdniku zapoczątkowujący falę strajków w Polsce i przemiany polityczne.

2004 - Socjaldemokrata Heinz Fischer został prezydentem Austrii.

2015 - Raimonds Vējonis, lider Łotewskiej Partii Zielonych, został prezydentem Łotwy.