Berlin: Pamięci Róży Luksemburg

[2019-01-15 20:41:02]

Ponad 10 tysięcy osób przeszło ulicami Berlina aby upamiętnić 100 rocznicę zamordowania przez bojówki Freikorpsu Róży Luksemburg oraz Karla Liebknechta.

Marsz przeszedł na cmentarz w dzielnicy Lichtenberg, gdzie pod pomnikiem rewolucjonistów zostały złożone kwiaty i wieńce.

W demonstracji uczestniczyli przedstawiciele różnorodnych organizacji lewicowych - socjaliści, komuniści, związkowcy, a także grupy antyfaszystowskie.
Z Polski przyjechali członkowie Czerwonego Frontu, Komunistycznej Partii polski, kampanii Historia Czerwona oraz przedstawiciele polskiego oddziału Fundacji im. Róży Luksemburg.

Bardzo licznie w marszu uczestniczyli przedstawiciele mniejszości narodowych zamieszkujących w Niemczech. Swoje bloki wystawili tureccy związkowcy, komuniści i maoiści, a także Kurdowie. Obecni byli irańscy komuniści oraz Sudańczycy, wzywający do solidarności w walce z reakcyjnym rządem tłumiącym protesty społeczne.

Na demonstracji widoczne były między innymi hasła antywojenne, a także wzywające do solidarności z francuskim ruchem Żółtych Kamizelek.

W tym roku demonstracja przebiegła spokojnie. W roku 2018 policja zaatakowała Kurdów, którzy przyszli z flagami Partii Pracujących Kurdystanu, uznanymi przez władze Niemiec za zakazane.

Piotr Ciszewski

7 kwietnia:

1772 - W Besançon urodził się Karol Fourier, francuski socjalista utopijny; uważany za twórcę terminu "feminizm".

1847 - W Thisted urodził się Jens Peter Jacobsen, duński poeta uznawany za jednego z najwybitniejszych twórców skandynawskich, biolog, zdeklarowany wolnomyśliciel i ateista.

1870 - W Karlsruhe urodził się Gustav Landauer, niemiecki anarchista i rewolucjonista, jeden z przywódców Bawarskiej Republiki Rad.

1889 - W Vicuña urodziła się Gabriela Mistral (właśc. Lucila Godoy Alcayaga), chilijska poetka, dyplomatka, działaczka oświatowa, feministka; w 1945 laureatka literackiej Nagrody Nobla.

1930 - Urodziła się Vilma Espín, kubańska działaczka państwowa, rewolucjonistka, wieloletnia przewodnicząca Kubańskiej Federacji Kobiet.

1943 - Utworzona została Polska Armia Ludowa (PAL), lewicowa konspiracyjna organizacja zbrojna, działająca w latach 1943–1945.

1963 - Proklamowano Socjalistyczną Republikę Jugosławii.

2010 - W wyniku protestów społecznych w Kirgistanie został obalony prezydent Kurmanbek Bakijew.

2012 - Joyce Banda z Partii Ludowej została pierwszą kobietą-prezydentem Malawi i drugą kobietą-prezydentem w Afryce.