Wenezuela: Guaido nie wyklucza zgody na interwencję USA

[2019-02-09 09:25:49]

Juan Guaidó powiedział w piątek, że nie wyklucza zbrojnej interwencji USA w jego kraju w celu "zmuszenia Nicolása Maduro do oddania władzy i zakończenia kryzysu politycznego oraz humanitarnego" - poinformowała AFP.

Zrobimy wszystko, co konieczne, wszystko, co musimy zrobić (...) To oczywiście bardzo kontrowersyjna kwestia, ale nasza suwerenność daje nam prerogatywy do tego, aby zrobić to, co jest konieczne - oświadczył Guaidó.

Prezydent USA Donald Trump, który jako pierwszy ze światowych przywódców uznał Guaidó jako tymczasowego prezydenta Wenezueli, kilka dni temu powiedział, że rozważał już wcześniej użycie amerykańskiego wojska w Wenezueli w celu rozwiązania kryzysu politycznego.

23 stycznia br. Guaidó na fali masowych antyrządowych protestów obwołał się tymczasowym prezydentem Wenezueli, uznając, że wybory prezydenckie z maja 2018 r., które wygrał Maduro, zostały przeprowadzone z pogwałceniem demokratycznych procedur.

Przejęcie władzy przez Guaidó uznało dotąd 40 krajów na świecie, w tym większość państw Ameryki Łacińskiej (z wyjątkiem Meksyku, Urugwaju, Salwadoru i członków ALBA), Kanada, Australia, Izrael, Maroko, Albania, Kosowo i Gruzja. 4 lutego postąpiły tak: Hiszpania, Francja, Wielka Brytania, Niemcy, Holandia, Szwecja, Portugalia, Austria, Dania, Litwa, Łotwa, Polska i Czechy. Wkrótce potem w ich ślady poszły Bułgaria, Estonia, Chorwacja Macedonia. W zeszłym tygodniu Guaido uznał Parlament Europejski.

Do grupy państw, które nie uznały prezydentury Guaidó i cały czas wyrażają poparcie dla Maduro należą przede wszystkim: Rosja, Chiny i Turcja.

Neutralność w tym sporze zadeklarowały: ONZ, Indie, Indonezja, Arabia Saudyjska, Armenia, Kuwejt,, Nepal, Wietnam, Watykan i Namibia i Wybrzeże Kości Słoniowej.

wch

10 kwietnia:

1919 - W Morelos zamordowano Emiliano Zapatę, przywódcę partyzantki chłopskiej w okresie rewolucji meksykańskiej 1910-17.

1964 - W Zatoce Perskiej zatonął płynący do Kuwejtu statek z irańskimi nielegalnymi imigrantami. Zginęło 113 osób.

1993 - W Boksburgu rasista polskiego pochodzenia J. Waluś zastrzelił przywódcę komunistów RPA Chrisa Haniego.

2006 - Lewicowa koalicja wygrała wybory parlamentarne we Włoszech.

2010 - Samolot Tu-154 rozbił się przy podchodzeniu do lądowania na lotnisku w Smoleńsku. Zginęło 96 osób.

2010 - W Tajlandii podczas protestów przeciwko rządom junty wojskowej zginęło 25 osób.