Zieloni przyłączają się do Koalicji Europejskiej

[2019-02-17 19:00:46]

Tuż po tym, jak do Koalicji Europejskiej zdecydował się przyłączyć Sojusz Lewicy Demokratycznej, swoją decyzję w tej sprawie podjęli Zieloni.

Współprzewodniczący Zielonych Marek Kossakowski, poinformował, że Rada Krajowa partii zdecydowała, że w najbliższych wyborach wystartuje w szerokiej koalicji proeuropejskiej wspólnie z Platformą Obywatelską, Polskim Stronnictwem Ludowym, Sojuszem Lewicy Demokratycznej i Nowoczesną.

W wyborach do Parlamentu Europejskiego w 2014 r. Zieloni utworzyli w pięciu okręgach wyborczych własny komitet, z którego startowali m.in. kandydaci Partii Kobiet, PPS i Młodych Socjalistów.

W wyborach do Sejmu w 2015 r. weszli w skład Zjednoczonej Lewicy, razem z SLD, Twoim Ruchem, Unią Pracy i PPS.

Z kolei w ostatnich wyborach samorządowych, jesienią 2018 r., Zieloni wystawili listy wyborcze do sejmików w całym kraju. Wchodzili też w lokalne koalicje, m.in. w Warszawie, gdzie wspólnie z partią Razem, Inicjatywą Polską i Wolnym Miastem Warszawa popierali kandydaturę Jana Śpiewaka na prezydenta stolicy.

Na początku lutego br. siedmioro byłych premierów, były szef MSZ, były marszałek Sejmu oraz szef PO Grzegorz Schetyna podpisali deklarację dotyczącą powołania Koalicji Europejskiej. Politycy wzywają do utworzenia szerokiego porozumienia i wystawienia wspólnej opozycyjnej listy w majowych wyborach do Parlamentu Europejskiego.

wch

17 lipca:

1861 - Meksyk: Prezydent Benito Juárez ogłosił dwuletnie moratorium na spłatę zadłużenia zagranicznego w celu odbudowy zrujnowanej gospodarki.

1901 - Urodził się Bruno Jasieński, związany z radykalną lewicą poeta futurystyczny.

1925 - Nieudany zamach na policyjnego prowokatora dokonany przez działaczy KPP: Władysława Hibnera, Władysława Kniewskiego i Henryka Rutkowskiego; po stoczeniu walki z policją sprawcy zostali zatrzymani.

1979 - Nikaragua: Ucieczka z kraju prawicowego dyktatora Luisa Somozy Debayle.

1984 - Francja: W wyniku nieporozumień z prezydentem Mitterandem nt. systemu oświatowego, socjalistyczny premier Pierre Mauroy odszedł ze stanowiska. Zastąpił go Laurent Fabius.

2008 - Zmarł Willi Birkelbach, niemiecki polityk, działacz podziemia antyhitlerowskiego i SPD.