Lewicowa koalicja do Parlamentu Europejskiego: Razem, UP i RSS (akt.)

[2019-02-25 12:33:09]

W skład koalicji pod nazwą Lewica Razem weszły: partia Razem, Unia Pracy i Ruch Sprawiedliwości Społecznej. Umowa koalicyjna została podpisana w poniedziałek, oficjalnie została ogłoszona dopiero w czwartek 28 lutego.

Razem prowadziło negocjacje nt. wspólnej startu z ruchem Roberta Biedronia. Negocjacje zostały jednak zerwane. Za jedynkę na liście Wiosna domagała się bowiem prawie miliona złotych, przy czym oferta ta nie obejmowała Zandberga. Na czas kampanii wyborczej ukryty miał być również szyld partii Razem.

Unia Pracy należała przez ostatnie lata do partii blisko współpracujących z Sojuszem Lewicy Demokratycznej. Jeszcze w zeszłorocznych wyborach samorządowych jej przedstawiciele współtworzyli komitet SLD Lewica Razem.

Udział w rozmowach o budowie lewicowej koalicji do PE z Partią Razem, UP i RSS deklarowała też na początku stycznia Polska Partia Socjalistyczna. W lutym Rada Naczelna ugrupowania poinformowała jednak, że PPS nie wystartuje w wyborach europejskich i skupi się na przygotowaniach do jesiennych wyborach parlamentarnych.

W czwartek przedstawiono podstawowe założenia programowe lewicowej koalicji proeuropejskiej: Jesteśmy Europejczykami. Naszym celem jest europejskie państwo dobrobytu. Będziemy dążyć do wprowadzenia w Polsce europejskich płac, europejskich warunków pracy, europejskich emerytur. Naszym priorytetem jest "po pierwsze człowiek". Odrzucamy skłócanie Polski z sąsiadami, szukamy sojuszników w Europie, a nie za oceanem. Będziemy dążyć do wprowadzenia europejskich usług społecznych: prawdziwie bezpłatnej edukacji, dobrze funkcjonującej bezpłatnej służby zdrowia, bezpłatnych leków na receptę. Przywrócimy społeczeństwu poczucie bezpieczeństwa na ulicy .

Koalicyjne listy wyborcze będą otwierać: w okręgu warszawskim - Adrian Zandberg, w okręgu poznańskim - Waldemar Witkowski (przewodniczący UP), w okręgu łódzkim - Piotr Ikonowicz (RSS), w okręgu wrocławskim - Marcelina Zawisza, w okręgu katowickim - Maciej Konieczny, w okręgu krakowskim - Jan Orkisz ( były poseł UP).

wch

Debata o biedzie
Wrocław, Przejście Garncarskei 2
27 lutego (czwartek), godz. 17.30
Spotkanie promocyjne książki "Modzelewski: Buntownik"
Warszawa, Kawiarnia-Księgarnia Radio Telewizja ul. gen. Andersa 29
3 marca (wtorek), godz. 18.00

27 lutego:

1839 - W Wilnie za działalność w radykalnych stronnictwach Rosjanie rozstrzelali Szymona Konarskiego, uczestnika powstania listopadowego, zwolennika równości społecznej i majątkowej ludzi oraz przeciwnika hierarchii kościelnej.

1846 - W Sławnie urodził się Franz Mehring, teoretyk i historyk marksistowski, niemiecki filozof, przedstawiciel lewicowego skrzydła niemieckiej i międzynarodowej socjaldemokracji, współtwórca Komunistycznej Partii Niemiec.

1846 - Zginął Edward Dembowski, socjalista, internacjonalista, filozof, krytyk literacki i publicysta; naczelna postać rewolucji krakowskiej z 1846r. Poniósł śmierć w wyniku ostrzelania przez wojska austriackie manifestacji patriotycznej, której przewodził.

1879 - W Klonówku koło Radomia urodził się Józef Montwiłł-Mirecki, jeden z przywódców Organizacji Bojowej PPS.

1900 - W Anglii, z połączenia kilku organizacji lewicowych, powstał Komitet Reprezentacji Robotniczej, który w 1906 zmienił nazwę na Partia Pracy.

1921 - W Wiedniu zakończył się kongres powołujący do życia Międzynarodową Wspólnotę Pracy Partii Socjalistycznych, zwaną Międzynarodówką 2 1/2, reprezentującą tradycję demokratycznego socjalizmu, odmienną od rewizjonizmu II Międzynarodówki i komunizmu III M.

1939 - W Moskwie zmarła Nadieżda Krupska, rosyjska działaczka komunistyczna, pedagog, żona Włodzimierza Lenina.

1976 - Lewicowy Front Polisario ogłosił niepodległość Sahary Zachodniej.

1989 - W Wenezueli wybuch rewolty Caracazo krwawo stłumionej przez wojsko i gwardię narodową. Zginęło nawet 300 osób, a 3500 zostało rannych.

1997 - Piotr Ikonowicz i Józef Oleksy podpisali deklarację "Nasz program dla Polski", zawierając porozumienie o współdziałaniu PPS i SdRP w ramach koalicji SLD.