Nauczyciele będą strajkować

[2019-03-21 19:24:44]

Prezes Związku Nauczycielstwa Polskiego Sławomir Broniarz poinformował, że nauczyciele nawet z 90 proc. szkół są zdecydowani na udział w strajku. Już przeszło 1700 szkół będzie miało problem z obsadą pedagogiczną w najbardziej newralgicznym okresie roku szkolnego, czyli podczas egzaminów.

Protest nauczycieli został zaplanowany na 8 kwietnia. Obecnie w szkołach w całej Polsce odbyły się referenda, w których nauczyciele wypowiadali się, czy są zainteresowani taką formą protestu odpowiadając na jedno pytanie: Czy wobec niespełnienia żądania dotyczącego podniesienia wynagrodzeń zasadniczych nauczycieli, wychowawców, innych pracowników pedagogicznych i pracowników niebędących nauczycielami o 1000 zł z wyrównaniem od 1 stycznia 2019 jesteś za przeprowadzeniem strajku począwszy od 8 kwietnia?.

Powstała interaktywna mapa, stworzona przez Koalicję „NIE dla chaosu w szkole” oraz grupę „My, nauczyciele”. Nanoszone są na nią placówki, w których już odbyło się referendum strajkowe i w których jego wynik był pozytywny.

wch

WARTOŚCI RODZINNE I PRAWICOWA POLITYKA NIENAWIŚCI
ZOOM
8 lipca (środa), godz. 18.30

8 lipca:

1917 - PPS przeszło do opozycji wobec państw centralnych.

1945 - Urodziła się Micheline Calmy-Rey, szwajcarska działaczka polityczna, członkini Szwajcarskiej Partii Socjaldemokratycznej. W 2007 r. pełniła funkcję prezydenta tego kraju.

1950 - Urodziła się Ewa Hołuszko, działaczka "Solidarności" w okresie PRL, badaczka mniejszości narodowych, działaczka na rzecz osób transpłciowych.

1980 - Rozpoczął się strajk w zakładach WSK w Świdniku zapoczątkowujący falę strajków w Polsce i przemiany polityczne.

2004 - Socjaldemokrata Heinz Fischer został prezydentem Austrii.

2015 - Raimonds Vējonis, lider Łotewskiej Partii Zielonych, został prezydentem Łotwy.