Lewica Razem zbiera podpisy do Europarlamentu

[2019-03-29 22:49:15]

Trwa zbiórka podpisów na listę Lewica Razem do Europarlamentu. Każda osoba, która chce wesprzeć koalicję, może złożyć swój podpis do 16 kwietnia lub zaangażować się w pomoc przy zbieraniu podpisów.

Koalicja startuje w wyborach europejskich jako Koalicyjny Komitet Wyborczy Lewica Razem – Razem, Unia Pracy, RSS. Żeby zarejestrować listy wyborcze w całym kraju, do 16 kwietnia należy zebrać w większości okręgów wyborczych po 10 000 ważnych podpisów.

Działacze zachęcają do zaangażowania się w pomoc przy zbieraniu podpisów. Na stronie http://partiarazem.pl/podpisy-europa/ można znaleźć krótki poradnik jak zaangażować się w pomoc lewicowej koalicji. Bezpośrednio na stronie można też pobrać karty do zbierania podpisów. Warto jednak uprzednio skontaktować się z koordynatorami. Ich dane podajemy poniżej:

Dolnośląskie – Krzysztof Markowski, tel. 531 901 810
Łódzkie – Michał Rachalewski, tel. 534 877 549
Małopolskie – Ewa Kwiecień, tel. 533 405 637
Warszawa – Mateusz Dobrowolski, tel. 533 251 626
Opolskie – Iwona Gałązka, tel. 570 177 410
Pomorskie – Łukasz Kowalczuk, tel. 530 661 431
Śląskie – Barbara Slania, tel. 570 150 002
Świętokrzyskie – Alicja Lisiak, tel. 570 170 724
Wielkopolskie – Przemysław Czechanowski, 534 067 660

Więcej informacji o koalicji można też znaleźć na stronach:

Ruch Sprawiedliwości Społecznej,
Unii Pracy

Przypominamy, że kandydatki i kandydaci lewicy startują też z innych list, w tym z listy partii Wiosna oraz jako Zieloni i SLD z listy Koalicji Europejskiej.

Bartłomiej Zindulski

7 kwietnia:

1772 - W Besançon urodził się Karol Fourier, francuski socjalista utopijny; uważany za twórcę terminu "feminizm".

1847 - W Thisted urodził się Jens Peter Jacobsen, duński poeta uznawany za jednego z najwybitniejszych twórców skandynawskich, biolog, zdeklarowany wolnomyśliciel i ateista.

1870 - W Karlsruhe urodził się Gustav Landauer, niemiecki anarchista i rewolucjonista, jeden z przywódców Bawarskiej Republiki Rad.

1889 - W Vicuña urodziła się Gabriela Mistral (właśc. Lucila Godoy Alcayaga), chilijska poetka, dyplomatka, działaczka oświatowa, feministka; w 1945 laureatka literackiej Nagrody Nobla.

1930 - Urodziła się Vilma Espín, kubańska działaczka państwowa, rewolucjonistka, wieloletnia przewodnicząca Kubańskiej Federacji Kobiet.

1943 - Utworzona została Polska Armia Ludowa (PAL), lewicowa konspiracyjna organizacja zbrojna, działająca w latach 1943–1945.

1963 - Proklamowano Socjalistyczną Republikę Jugosławii.

2010 - W wyniku protestów społecznych w Kirgistanie został obalony prezydent Kurmanbek Bakijew.

2012 - Joyce Banda z Partii Ludowej została pierwszą kobietą-prezydentem Malawi i drugą kobietą-prezydentem w Afryce.