Algieria: Buteflika zrezygnował (akt.)

[2019-04-02 22:48:35]

Prezydent Algierii Abdelaziz Buteflika złożył rezygnację z urzędu - podała 2 kwietnia agencja prasowa APS. Pełniącym obowiązki prezydenta został tymczasowo przewodniczący Rady Narodów (wyższej izby parlamentu) Abdelkader Bensalah, który ma 90 dni na przeprowadzenie wyborów prezydenckich.

Wcześniej szef sztabu algierskiej armii Ahmed Gaed Salah zażądał od lokalnego odpowiednika Trybunału Konstytucyjnego uznania chorego, 82-letniego Butefliki za niezdolnego do pełnienia swojej funkcji. Przewiduje to Konstytucja Algierskiej Republiki Ludowo-Demokratycznej.

Buteflika rządził krajem od 1999 r. W 2013 doznał udaru i od tamtej pory rzadko pokazywał się publicznie. Gdy w lutym zapowiedział, że zamierza ubiegać się o piątą kadencję w planowanych pierwotnie na kwiecień wyborach prezydenckich, w kraju wybuchły trwające aż do dziś masowe protesty.

Dużą zasługą Butefliki było bez wątpienia przywrócenie pokoju po krwawej wojnie domowej w latach 1991-2002 pomiędzy islamskimi fundamentalistami a algierskim rządem, w której mogło zginąć nawet 200 tys. ludzi. Jednak protestujący - oprócz tego, że domagali się jego odejścia ze względu na stan zdrowia - zarzucali mu także korupcję, nepotyzm i fatalne zarządzanie gospodarką

wch

Na zdjęciu flaga Algierii, fot. embassyofalgeria-rsa.org

Jaka Polska po POPiSie?
Wrocław. Tajne Komplety, przejście Garncarskie 2
27 czerwca (czwartek), godz. 17.30-19.30

16 czerwca:

1879 - Z inicjatywy O. Kapeli, J. Jasińskiego i K. Fina powstała pierwsza w Poznaniu socjalistyczna organizacja związkowa.

1944 - W Karolinie Płd. wykonano wyrok śmierci na najmłodszym w historii USA skazańcu. Był nim 14-letni George Junnius Stinney, pochodzący z ubogiej, murzyńskiej rodziny. W 2014 sąd uznał, że chłopiec został skazany niesłusznie i nie miał zapewnionych podstawow

2007 - Zmarł Józef Kaleta, ekonomista, polityk, poseł na Sejm I, II i III kadencji.

2007 - Powstała niemiecka partia lewicowa Die Linke.

2008 - W Kalifornii weszło w życie prawo legalizujące małżeństwa jednopłciowe.

2016 - W Birstall została zamordowana posłanka do brytyjskiej Izby Gmin z ramienia Partii Pracy Jo Cox.