Dania: Socjaldemokraci wygrali wybory parlamentarne

[2019-06-05 21:17:18]

Opozycyjna Duńska Partia Socjaldemokratyczna (SD) wygrała środowe wybory parlamentarne z wynikiem 25,3 proc. i wraz z innymi partiami lewicowymi będzie miała większość w parlamencie - wynika z pierwszego sondażu exit poll.

Według sondażu drugie miejsce w wyborach zajęła centroprawicowa partia Venstre obecnego premiera Larsa Rasmussena, uzyskując 20,9 proc. poparcia, a trzecie - nacjonalistyczna Duńska Partia Ludowa z poparciem 9,8 proc. głosujących. To nacjonaliści są największymi przegranymi tych wyborów. W 2015 r. ich poparcie sięgnęło bowiem aż 21,1 proc.

W przeliczeniu na liczbę miejsc w parlamencie centrolewicowy blok przewodzony przez socjaldemokratów będzie miał 90 mandatów. Rządzący do tej pory blok centroprawicowy może liczyć jedynie na 75 miejsc w parlamencie. Pozostałe 4 mandaty przypadną partiom z Grenlandii i Wysp Owczych.

wch

Jaka Polska po POPiSie?
Wrocław. Tajne Komplety, przejście Garncarskie 2
27 czerwca (czwartek), godz. 17.30-19.30

19 czerwca:

1782 - Urodził się Hugues-Félicité-Robert de Lamennais, francuski filozof, pisarz polityczny, ksiądz; rzecznik odnowy Kościoła katolickiego, teoretyk socjalizmu chrześcijańskiego, zwolennik rewolucji społecznej, 1841 zerwał z Kościołem i poświęcił się polityce.

1790 - Zniesienie tytułów i dziedzicznego szlachectwa we Francji

1935 - Początek masowych strajków protestacyjnych przeciwko narzuconej przez sanacyjną większość sejmową nowej ordynacji wyborczej do parlamentu. Akcję prowadziły PPS, KCZZ, KPP i partie socjalistyczne mniejszości narodowych.

1937 - Julian Leszczyński-Leński, sekretarz generalny KPP, członek prezydium Komitetu Wykonawczego Międzynarodówki Komunistycznej, uczestnik rewolucji październikowej na wezwanie Stalina przybywa z Paryża do Moskwy, niebawem aresztowany i zabity.

1957 - Urodziła się Anna Lindt, szwedzka polityk socjaldemokratyczna. Minister środowiska w latach 1994–1998 i minister spraw zagranicznych w rządzie Görana Perssona w latach 1998-2003. Zamordowana.

1993 - Zakończył się dwutygodniowy strajk górników ukraińskich, który objął ponad 1 mln pracowników w 214 kopalniach węgla.

2007 - Pielęgniarki rozpoczęły protest pod Kancelarią Prezesa Rady Ministrów. Cztery z nich zaczęły okupować budynek, co doprowadziło do powstania Białego Miasteczka.