Ekwador: Zalegalizowano małżeństwa jednopłciowe

[2019-06-13 12:13:10]

Ekwadorski Sąd Najwyższy zalegalizował małżeństwa osób tej samej płci. Za zmianą prawa opowiedziało się pięciu z dziewięciu sędziów.

Pięciu sędziów zdecydowało się opowiedzieć za takim prawem, gdyż ich zdaniem pozwoli ono przestrzegać praw człowieka i uniknąć dyskryminacji. Pozostała czwórka argumentowała, że zanim prawo miałoby zostać zmienione, należałoby zorganizować debatę w Zgromadzeniu Narodowym, a następnie wprowadzić poprawkę do Konstytucji z 2008 r., która zakłada, że małżeństwo to związek kobiety i mężczyzny.

Obowiązujące od 2015 r. przepisy przewidywały, że osoby tej samej płci mogą zawierać jedynie prawny związek partnerski, lecz nie małżeństwo.

Ekwador dołączył tym samym do takich latynoamerykańskich krajów, jak Brazylia, Argentyna, Urugwaj, Kolumbia, Kostaryka i większość stanów Meksyku.

wch

10 kwietnia:

1919 - W Morelos zamordowano Emiliano Zapatę, przywódcę partyzantki chłopskiej w okresie rewolucji meksykańskiej 1910-17.

1964 - W Zatoce Perskiej zatonął płynący do Kuwejtu statek z irańskimi nielegalnymi imigrantami. Zginęło 113 osób.

1993 - W Boksburgu rasista polskiego pochodzenia J. Waluś zastrzelił przywódcę komunistów RPA Chrisa Haniego.

2006 - Lewicowa koalicja wygrała wybory parlamentarne we Włoszech.

2010 - Samolot Tu-154 rozbił się przy podchodzeniu do lądowania na lotnisku w Smoleńsku. Zginęło 96 osób.

2010 - W Tajlandii podczas protestów przeciwko rządom junty wojskowej zginęło 25 osób.