Prokuratura podjęła pięć śledztw w sprawie finansów OPZZ

[2019-07-10 12:48:10]

Na początku czerwca bieżącego roku Prokuratura Rejonowa Warszawa Śródmieście-Północ podjęła pięć śledztw dotyczących nieprawidłowości finansowych w centrali Ogólnopolskiego Porozumienia Związków Zawodowych. Cztery z nich dotyczą przywłaszczenia środków finansowych przekazanych OPZZ przez Radę Dialogu Społecznego i wydatkowanych na cele niezwiązane z projektami RDS w latach 2015-2018. Chodzi tutaj o kwotę przekraczającą 1,4 mln zł. Śledztwo jest prowadzone w oparciu o art. 284 Kodeksu Karnego, co oznacza, że w razie postawienia zarzutów winnemu grozi do 3 lat więzienia.

Piąte postępowanie dotyczy doprowadzenia do niekorzystnego rozporządzenia mieniem Rady OPZZ Województwa Mazowieckiego w kwocie ponad 50 tys. zł. Ta druga sprawa dotyczy okresu 2015-1018, gdy przewodniczącym Rady był Jerzy Wiśniewski. Chodziło o mechanizm, zgodnie z którym Konfederacja Pracy przekazywała Radzie Mazowieckiej składkę wspierającą wysokości 2-2,5 tys. zł miesięcznie, a potem Rada przelewała na prywatne konto przewodniczącego Konfederacji Pracy, Michała Lewandowskiego 1,5 tys. zł. Prokuratura mówi w tym kontekście o wprowadzaniu w błąd przedstawicieli Rady OPZZ Mazowsze i pobieraniu nienależnego wynagrodzenia. Śledztwo jest prowadzone w oparciu o art. 286 Kodeksu Karnego, co oznacza, że w razie postawienia zarzutów winnemu grozi od 6 miesięcy do 8 lat więzienia.

W pierwszych czterech śledztwach chodzi więc o marnotrawienie środków publicznych, w piątym o marnotrawienie składek związkowych. W uzasadnieniu podjęcia śledztwa prokuratura napisała o „uzasadnionym podejrzeniu popełnienia przestępstwa”.

Piotr Szumlewicz

10 kwietnia:

1919 - W Morelos zamordowano Emiliano Zapatę, przywódcę partyzantki chłopskiej w okresie rewolucji meksykańskiej 1910-17.

1964 - W Zatoce Perskiej zatonął płynący do Kuwejtu statek z irańskimi nielegalnymi imigrantami. Zginęło 113 osób.

1993 - W Boksburgu rasista polskiego pochodzenia J. Waluś zastrzelił przywódcę komunistów RPA Chrisa Haniego.

2006 - Lewicowa koalicja wygrała wybory parlamentarne we Włoszech.

2010 - Samolot Tu-154 rozbił się przy podchodzeniu do lądowania na lotnisku w Smoleńsku. Zginęło 96 osób.

2010 - W Tajlandii podczas protestów przeciwko rządom junty wojskowej zginęło 25 osób.