Główne partie lewicowe zapowiadają wspólne listy wyborcze

[2019-07-19 12:57:00]

Liderzy największych partii centrolewicowych i lewicowych rozpoczęli w czwartek rozmowy, których celem jest wystawienie wspólnej listy w jesiennych wyborach parlamentarnych. W rozmowach wzięli udział przedstawiciele zwaśnionych do tej pory Sojuszu Lewicy Demokratycznej (Włodzimierz Czarzasty), Wiosny (Robert Biedroń) i Razem (Adrian Zandberg). Przedstawiciele wszystkich ugrupować zapowiedzieli po spotkaniu, że współpraca i dyskusje nad szczegółami będą kontynuowane.

Podczas piątkowej konferencji prasowej ujawniono, że nowy blok wystartuje w wyborach pod nazwą Lewica. Dogadaliśmy się po to, by wygrać z PiS-em. Chcemy przedstawić wizję lewicową Polkom i Polakom. Zapraszamy do współpracy wszystkie lewicowe partie, stowarzyszenia, organizacje kobiece, fundacje i ruchy miejskie, które będą chciały z nami współpracować - mówił podczas konferencji Czarzasty. Zrobiliśmy potężny krok naprzód. Od dzisiaj ruszamy z konkretnym pracami. Jutro powołujemy wspólny sztab. Tak, jak wszyscy tutaj stoimy, chcemy jednego, chcemy zbudować w Polsce państwo dobrobytu - dodał Zandberg.

Do porozumienia doszło po tym, jak szef PO Grzegorz Schetyna wykluczył w ostatnich dniach dalszą obecność SLD i PSL w ramach Koalicji Obywatelskiej skupionej wokół Platformy Obywatelskiej.

W wydanym wczoraj komunikacie prasowym, Partia Zieloni także wyraziła zainteresowanie potencjalnym przyłączeniem się do tworzącej się koalicji lewicy, zastrzegając jednak, że nie wyklucza pozostania podmiotem Koalicji Obywatelskiej.

Krzysztof Kobrzak

10 kwietnia:

1919 - W Morelos zamordowano Emiliano Zapatę, przywódcę partyzantki chłopskiej w okresie rewolucji meksykańskiej 1910-17.

1964 - W Zatoce Perskiej zatonął płynący do Kuwejtu statek z irańskimi nielegalnymi imigrantami. Zginęło 113 osób.

1993 - W Boksburgu rasista polskiego pochodzenia J. Waluś zastrzelił przywódcę komunistów RPA Chrisa Haniego.

2006 - Lewicowa koalicja wygrała wybory parlamentarne we Włoszech.

2010 - Samolot Tu-154 rozbił się przy podchodzeniu do lądowania na lotnisku w Smoleńsku. Zginęło 96 osób.

2010 - W Tajlandii podczas protestów przeciwko rządom junty wojskowej zginęło 25 osób.