SLD, Wiosna i Razem wystartują w wyborach jako KW Lewica

[2019-08-05 19:46:53]

W zbliżających się wyborach parlamentarnych centrolewica nie weźmie udziału jako koalicja partii politycznych, lecz jako partyjny komitet wyborczy oparty na SLD. Dzięki temu wystarczy jej zdobycie 5 proc. głosów, żeby dostać się do Sejmu.

W zbliżających się wyborach do parlamentu wystartujemy jako Komitet Wyborczy Lewica. Bazą organizacyjno-prawną tego startu będzie struktura SLD. Siłą naszej koalicji jest nasza wielobarwność – powiedział Adrian Zandberg, lider Partii Razem na konferencji prasowej pod warszawskim pomnikiem Ignacego Daszyńskiego.

Jest taki moment, kiedy nie wystarczy być liderem swojej partii. To liderostwo czasami musi być wspólnie zarządzone, bo tworzymy koalicję, grupę partii, stowarzyszeń, które wspólnie podejmują decyzje. Nie wszystkie decyzje możemy podejmować samodzielnie, bo teraz już jesteśmy ekipą, drużyną – stwierdził przewodniczący SLD Włodzimierz Czarzasty.

Siłą lewicy jest jej różnorodność. Jesteśmy silni, bo jesteśmy różni, jesteśmy starsi i młodsi, jest wśród nas wielu działaczy i wiele działaczek, jesteśmy z mniejszych miejscowości i wielkich miasta, ale to, co nas łączy, to to, co było bliskie Ignacemu Daszyńskiemu – przekonanie, że Polska może być krajem sprawiedliwym społecznie – przekonywał Zandberg.

Szefem sztabu Lewicy został Robert Biedroń, który sam nie wystartuje w wyborach. Nadal nie wiadomo jaki będzie ostateczny kształt list wyborczych Lewicy. Wiadomo jednak, że dołączyli do niej przedstawiciele Unii Pracy, PPS, Twojego Ruchu, Inicjatywy Feministycznej, Kongresu Świeckości oraz stowarzyszenia „Ordynacka”.

„Jedynki” zostaną zaprezentowane na kolejnej konferencji, gdy już wszystko będzie ustalone – zapowiedziała nowa rzeczniczka sztabu Lewicy Anna Maria Żukowska.

wch

Solidarni z Rożawą! Stop ludobójstwu Kurdów!
Częstochowa, plac Biegańskiego
Częstochowa, 19 października (sobota), godz. 15.00
Ekologiczna Katastrofa: Wrocław – Polska – Europa - Świat
Wrocław, Tajne komplety, ksiegarnio-kawiarnia w Sukienicach, Przejście Garncarskie
24 października (czwartek), godz. 17.30-19.00

19 października:

1899 - Urodził się Miguel Asturias, gwatemalski pisarz, przedstawiciel realizmu magicznego, noblista. Zaangażowany politycznie po stronie ruchów lewicowych, sprzeciwiał się rządom dyktatorskim i eksploatacji przez wielkie korporacje.

1914 - Urodził się David Korner, fracuski polityk pochodzenia rumuńskiego, założyciel i przywódca trockistowskiej Unii Komunistycznej.

1918 - Urodził się Louis Althusser, francuski filozof marksistowski, jeden z głównych przedstawicieli marksizmu strukturalistycznego.

1937 - Uchwałą Walnego Zjazdu Związku Lekarzy Państwa Polskiego wprowadzono tzw. paragraf aryjski.

1960 - Rząd USA nałożył embargo na Kubę.

1983 - Obalono i zamordowano Maurice'a Bishopa, radykalnie lewicowego premiera Grenady.

1986 - Prezydent Mozambiku Samora Machel oraz 33 inne osoby zginęły, a 10 zostało rannych w katastrofie samolotu w górach Lebombo w RPA.

1987 - W Warszawie zmarł Igor Newerly, polski pisarz i pedagog.