Związkowa Alternatywa domaga się wyższych płac za pracę w niedziele i święta

[2019-08-12 15:00:54]

Związek Zawodowy Związkowa Alternatywa przedstawił stanowisko, w którym przypomina o swoim postulacie obligatoryjnego wprowadzenia znacznie wyższych płac za pracę w niedziele i święta niż za pracę w dni powszednie.

Związkowcy wskazują na luki obecnie obowiązujących przepisów i niespójności ustawy o handlu w niedzielę. „Rząd Prawa i Sprawiedliwości lekceważy setki tysięcy pracowników wykonujących swoje obowiązki w niedziele i święta. Odrębne regulacje zostały przyjęte jedynie dla handlu i w praktyce często wcale nie są one korzystne dla świata pracy. W niedziele i święta wciąż otwartych jest mnóstwo małych sklepów, w których praca jest szczególnie ciężka i niskopłatna, a prawo pracy jest łamane na masową skalę. Jednocześnie pracownicy dużych placówek handlowych ciężej i dłużej pracują w piątki i soboty, nie otrzymując za swoją pracę dodatkowego wynagrodzenia – czytamy w dokumencie podpisanym przez przewodniczącego związku, Piotra Szumlewicza.

Związkowa Alternatywa domaga się korzystnych płacowo regulacji, które dotyczyłyby wszystkich branż. „Opowiadamy się za 2,5 razy wyższymi wynagrodzeniami za każdą pracę w niedziele i święta, niezależnie od branży i regionu. Nowe rozwiązania dotyczyłyby między innymi handlu, gastronomii, ochrony energetyki, policji, wojska, służby zdrowia czy transportu. Dla wielu pracowników, którzy pracują w niedziele i święta, byłby to znaczący wzrost zarobków”. Związkowcy wskazują, że takie rozwiązanie byłoby bodźcem dla całego rynku pracy na rzecz wyższych płac oraz mogłoby ułatwić wielu osobom łączenie obowiązków zawodowych i rodzinnych, ponieważ praca w niedziele dawałaby możliwość wypracowania godnych zarobków w krótszym czasie niż dotychczas. Autorzy stanowiska podkreślają też, że „wyższe stawki dotyczyłyby tak umów etatowych, jak i umów cywilno-prawnych”.

Związkowcy apelują jednocześnie o wprowadzanie wyższych płac za pracę w niedziele i święta przez poszczególne firmy. „Póki rozwiązanie to nie jest przyjęte przez władze centralne, apelujemy do odpowiedzialnych pracodawców o włączenie dobrych praktyk do swoich firm i podniesienie stawek za prace w niedziele”. Związkowa Alternatywa zadeklarowała też, że liczy na wsparcie jej postulatu przez część kandydatów w kampanii wyborczej.

AM

Weekend z Dąbrowszczakami we Wrocławiu
Wrocław, Possitive Day, ul. Bogusławkiego 41
23-25.08.2019
Lewica na Śląsku
Siemianowice Śl., ul. Topolowa 1a
20 sierpnia (wtorek), godz. 18.00
Cieszyn: Polska mniejszych i średnich miast
Świetlica Krytyki Politycznej "Na Granicy" w Cieszynie, ul. Przykopa 20
30 sierpnia (piątek), godz. 18.00-20.00

17 sierpnia:

1868 - Urodził się Edward Abramowski, polski myśliciel polityczny. Twórca idei socjalizmu bezpaństwowego. Zwolennik kooperatyzmu

1907 - Urodził się Roger Peyrefitte, pisarz francuski, pionier literatury gejowskiej, autor m.in. "Tajemnych przyjaźni".

1924 - Powstało Ukraińskie Socjalityczne Zjednoczenie Związek Włościański (Sel-Sojuz); partia określała się jako klasowa reprezentacja chłopów ukraińskich i postulowała stworzenie systemu socjalistycznego.

1942 - ZSRR: Rozpoczęła się bitwa stalingradzka.

1980 - Gdański Międzyzakładowy Komitet Strajkowy przedstawił 21 postulatów.

1988 - Polska uzyskała połączenie internetowe ze światem - łączem 9600 bps do Kopenhagi.

2005 - W Bułgarii zaprzysiężono centrolewicowy rząd Sergieja Staniszewa (BPS).