Rafał Milczarski ponownie prezesem PLL LOT

[2019-08-29 19:59:32]

Rafał Milczarski jest znany przede wszystkim z działań antypracowniczych. W ubiegłym roku zasłynął z masowych zwolnień dyscyplinarnych, prób zastraszenia strony związkowej pozwami sądowymi, arogancji i buty wobec związków zawodowych. Swoją polityką doprowadził do strajku, który próbował brutalnie spacyfikować. Milczarski rozpowszechnił też w firmie umowy niestandardowe, zatrudniając nowych pilotów i stewardessy wyłącznie w ramach samozatrudnienia. Z całą pewnością ponowny wybór go na prezesa stanowi fatalny sygnał dla całego polskiego rynku pracy, tym bardziej, że PLL LOT jest nadzorowany bezpośrednio przez premiera, Mateusza Morawieckiego. Miała być dobra zmiana i większa stabilność zatrudnienia, tymczasem mamy nominatów partyjnych, którzy umacniają patologie na rynku pracy.

Piotr Szumlewicz

Rada Nadzorcza Polskich Linii Lotniczych LOT rozstrzygnęła konkurs na wybór prezesa kolejnej kadencji. Został nim ponownie Rafał Milczarski, który kieruje spółką od stycznia 2016 roku. W ostatnich tygodniach Milczarski był pełniącym obowiązki prezesa przedsiębiorstwa. Konkurs na prezesa spółki został ogłoszony w połowie lipca tego roku, a do 24 lipca można było wysyłać zgłoszenia. Wielu komentatorów twierdziło, że konkurs oznacza zmianę prezesa. Okazało się jednak, że spółką nadal będzie kierować Milczarski.

Dodatkowo, do zarządu polskiego narodowego przewoźnika dołączą dwie nowe osoby. Rada Nadzorcza powołała na stanowisko członka zarządu ds. korporacyjnych Katarzynę Piskorz, która rozpocznie swoje obowiązki 1 września tego roku oraz Pawła Rozkruta na stanowisko członka zarządu ds. finansowo-ekonomicznych, który rozpocznie sprawowanie funkcji 16 września 2019 roku.

Debata o biedzie
Wrocław, Przejście Garncarskei 2
27 lutego (czwartek), godz. 17.30
Spotkanie promocyjne książki "Modzelewski: Buntownik"
Warszawa, Kawiarnia-Księgarnia Radio Telewizja ul. gen. Andersa 29
3 marca (wtorek), godz. 18.00

27 lutego:

1839 - W Wilnie za działalność w radykalnych stronnictwach Rosjanie rozstrzelali Szymona Konarskiego, uczestnika powstania listopadowego, zwolennika równości społecznej i majątkowej ludzi oraz przeciwnika hierarchii kościelnej.

1846 - W Sławnie urodził się Franz Mehring, teoretyk i historyk marksistowski, niemiecki filozof, przedstawiciel lewicowego skrzydła niemieckiej i międzynarodowej socjaldemokracji, współtwórca Komunistycznej Partii Niemiec.

1846 - Zginął Edward Dembowski, socjalista, internacjonalista, filozof, krytyk literacki i publicysta; naczelna postać rewolucji krakowskiej z 1846r. Poniósł śmierć w wyniku ostrzelania przez wojska austriackie manifestacji patriotycznej, której przewodził.

1879 - W Klonówku koło Radomia urodził się Józef Montwiłł-Mirecki, jeden z przywódców Organizacji Bojowej PPS.

1900 - W Anglii, z połączenia kilku organizacji lewicowych, powstał Komitet Reprezentacji Robotniczej, który w 1906 zmienił nazwę na Partia Pracy.

1921 - W Wiedniu zakończył się kongres powołujący do życia Międzynarodową Wspólnotę Pracy Partii Socjalistycznych, zwaną Międzynarodówką 2 1/2, reprezentującą tradycję demokratycznego socjalizmu, odmienną od rewizjonizmu II Międzynarodówki i komunizmu III M.

1939 - W Moskwie zmarła Nadieżda Krupska, rosyjska działaczka komunistyczna, pedagog, żona Włodzimierza Lenina.

1976 - Lewicowy Front Polisario ogłosił niepodległość Sahary Zachodniej.

1989 - W Wenezueli wybuch rewolty Caracazo krwawo stłumionej przez wojsko i gwardię narodową. Zginęło nawet 300 osób, a 3500 zostało rannych.

1997 - Piotr Ikonowicz i Józef Oleksy podpisali deklarację "Nasz program dla Polski", zawierając porozumienie o współdziałaniu PPS i SdRP w ramach koalicji SLD.