14% poparcia dla lewicy, spadek poparcia dla KO (sondaż)

[2019-09-05 14:37:28]

Najnowszy sondaż IBRiS potwierdza wcześniej zarysowane już tendencje m.in. w sondażach CBOS i Social Changes, objawiające się znacznym spadkiem poparcia dla Koalicji Obywatelskiej, tworzonej głównie przez Platformę Obywatelską i jej sojuszników: Nowoczesną, Zielonych i Inicjatywę Polską. Poparcie dla tej koalicji spadło z poziomu 27-28% do 21-22%. W kontrze do tego, zyskuje poparcie komitet lewicowy SLD-Wiosna-Razem (KW SLD), dla którego wzrost poparcia jest powolny, lecz stały. Następuje tu wzrost z poziomu 12-13% do wyników bliższych 14%. W przypadku lidera sondaży, afery związane z marszałkiem Kuchcińskim, nie wpłynęły na znaczące zmiany w poparciu dla PiS. Podobnie jak inne sondaże (z wyjątkiem rządowego CBOS), sondaż IBRiS daje tej partii poparcie na poziomie co najmniej 41%. Do Sejmu może wejść również PSL wraz ze startującymi z jego list działaczami Kukiz'15, dla którego poparcie wynosi 5,7% i mieści się podobnie jak w większości sondaży w przedziale 5-6%. Dla nacjonalistyczno-korwinistycznej Konfederacji poparcie wynosi 4,8%, co oznacza, że ta formacja prawdopodobnie nie znajdzie się w nowym sejmie. Łączne poparcie dla pozostałych komitetów wynosi 3-4%, a 10% osób zdecydowanie chcących iść na wybory nie wie jeszcze, na kogo zagłosuje. Oczekiwana frekwencja (deklarujący zdecydowany udział w wyborach) wynosi 52%.

Tomasz Rysz

12 lipca:

1536 - Zmarł Erazm z Rotterdamu, holenderski filolog, filozof, pedagog. Jeden z czołowych humanistów odrodzenia. Przeciwnik monarchii i pacyfista.

1817 - Urodził się Henry David Thoreau, amerykański pisarz, poeta i filozof transcendentalista.

1879 - Niemcy: Antysocjalistyczna ustawa wyjątkowa uprawnia policję do deportowania podejrzanych o propagandę socjalistyczną i zakazuje działalności związków zawodowych.

1894 - Ukazał się pierwszy numer nielegalnego pisma PPS "Robotnik", które do 15 XII 1948 (z przerwami) było centralnym organem partii.

1904 - Urodził się Pablo Neruda, poeta chilijski, laureat nagrody Nobla.

1919 - W Warszawie odbywa się konferencja związków zawodowych będących pod wpływami PPS i KPRP. Podjęto decyzję o zjednoczeniu się we wspólnej Komisji Centralnej Klasowych Związków Zawodowych (KC KZZ).

1936 - Hiszpania: Morderstwo prorepublikańskiego porucznika José Castillo dokonane przez falangistów rozpętuje serię mordów i politycznych ataków.

1994 - We francuskim Bures-sur-Yvette zmarła Irena Krzywicka, polska feministyczna pisarka, publicystka i tłumaczka. Współpracowniczka Tadeusza Boya-Żeleńskiego, propagatorka świadomego macierzyństwa.