WZZPP chce nowego układu zbiorowego na Poczcie

[2019-09-13 19:27:24]

Zrzeszony w Związku Zawodowym Związkowa Alternatywa Wolny Związek Zawodowy Pracowników Poczty postuluje przyjęcie nowego układu zbiorowego na Poczcie Polskiej. Jak piszą związkowcy w swoim piśmie do zarządu firmy „pracownicy Poczty Polskiej SA zasługują na prosty i zrozumiały w swej treści materiał, który między innymi nie będzie w zależności od okoliczności interpretowany wedle potrzeb pracodawcy”.

Zdaniem związkowców jednym z głównych elementów nowego układu zbiorowego powinno być wprowadzenie równych płac za tę samą pracę. W dokumencie podpisanym przez przewodniczącego związku, Piotra Moniuszkę czytamy, że do najistotniejszych postulatów WZZPP należy „likwidacja nierównego traktowania w wynagrodzeniach zasadniczych pracowników zatrudnionych na tych samych stanowiskach pracy oraz wykonujących pracę o jednakowej wartości”.

Inną kwestią ważną dla związkowców jest zmiana naliczania dodatku stażowego. Zdaniem WZZPP dodatek stażowy powinien być naliczany od średniej wysokości wynagrodzeń w firmie i za określony czas pracy wszyscy pracujący powinni otrzymywać taki sam dodatek. Związkowcy chcą też powrotu nagród jubileuszowych obliczanych tak samo jak dodatek stażowy, czyli tej samej wysokości dla pracowników, którzy przepracowali tę samą liczbę lat.

W swoim piśmie WZZPP wskazuje, że jedyną grupą wynagradzaną na Poczcie Polskiej w formie akordowej są pracownicy doręczający paczki i właśnie oni od 10 lat są wyłączeni z realnego wzrostu wynagrodzeń. Dlatego związkowcy postulują podniesienie im minimalnej stawki akordowej za doręczoną paczkę z 1,4 zł do 2,5 zł.

Wreszcie związkowcy uważają, że powinna zostać przyjęta zasada, zgodnie z którą „jeśli nie jest możliwe wypracowanie przez strony jednolitego stanowiska w zakresie interpretacji lub postanowień ZUSP, przyjmuje się za wiążącą interpretację tę, która jest korzystniejsza dla pracownika”.

Piotr Szumlewicz

WARTOŚCI RODZINNE I PRAWICOWA POLITYKA NIENAWIŚCI
ZOOM
8 lipca (środa), godz. 18.30

11 lipca:

1943 - Największe nasilenie mordów ukraińskich nacjonalistów z OUN, UPA i SKW na ludności polskiej na Wołyniu.

1943 - ZWM przeprowadził drugi zamach na na Café Club - lokal tylko dla Niemców w Warszawie.

1960 - Górna Wolta (obecnie Burkina Faso) uzyskała niepodległość.

1964 - Zmarł Maurice Thorez, francuski polityk komunistyczny. 1930-64 - sekretarz generalny, 1964 - przewodniczący FPK. 1946-47 wicepremier Francji.

1971 - Chile: Nacjonalizacja kopalni miedzi.

1977 - USA: Martin Luther King został pośmiertnie odznaczony Medalem Wolności.

1980 - Jaime Suarez Quemain, salwadorski poeta, zamordowany przez szwadrony śmierci.

1988 - Korea Pd.: 15.617 demonstrantów aresztowanych przez policję podczas protestów związkowych.

1988 - Zmarł Jan Strzelecki, socjolog, eseista, taternik. Redaktor pisma "Płomienie", autor głośnego manifestu "O socjalizmie humanistycznym".