Węgry: Opozycja odbiła Budapeszt (akt.)

[2019-10-15 12:32:34]

Wspólny kandydat opozycji wygrał 13 października wybory na burmistrza Budapesztu.

Po przeliczeniu 99,99 proc. głosów ogłoszono, że dotychczasowy burmistrz XIV dzielnicy Budapesztu, 44-letni nauczyciel akademicki współprzewodniczący centrolewicowej partii Dialog Gergely Karácsony, zdobył 50,86 proc. głosów, a popierany przez koalicję rządzącą Fideszu i Chrześcijańsko-Demokratycznej Partii Ludowej (KDNP) István Tarlós, który był burmistrzem od 2010 r. – 44,10 proc.

Karácsony prowadził kampanię pod hasłem wolnego, zielonego i solidarnego miasta. Obiecywał m.in., że każdy jego mieszkaniec będzie mógł uczestniczyć w decyzjach dotyczących spraw publicznych, a stołeczna służba zdrowia zostanie „postawiona na nogi”

Według niepełnych jeszcze wyników opozycja wygrała wybory na burmistrza również w 14 spośród 23 dzielnic węgierskiej stolicy, więc będzie miała większość także w radzie miejskiej. Przedstawiciele opozycji poprawili też wyniki w wyborach burmistrzów miast komitackich (wojewódzkich). Wygrali najprawdopodobniej w 13 z 23 z nich.

Niedzielne wybory samorządowe były postrzegane jako test dla opozycyjnej strategii łączenia sił i wystawania jednego kandydata przeciwko kandydatowi koalicji rządzącej. Zastosowano ją nie tylko w stolicy, ale również w innych większych miastach.

wch

fot. Wikimedia Commons

28 marca:

1689 - Filozof Kazimierz Łyszczyński został skazany na karę śmierci za ateizm.

1914 - W Warszawie urodził się Jan Mulak, polityk socjalistyczny, działacz sportu robotniczego, twórca lekkoatletycznego Wunderteamu.

1942 - Utworzono zbrojną organizację PPR – Gwardię Ludową (decyzja antydatowana na 6 stycznia 1942).

1942 - Urodził się Neil Kinnnock, brytyjski polityk, 1983-92 przywódca Partii Pracy, 1994-99 europarlamentarzysta.

1947 - Pod Jabłonkami koło Baligrodu w Bieszczadach w zasadzce zorganizowanej przez UPA zginął gen. Karol Świerczewski.

1967 - Zmarła Berta Lask, pisarka i dziennikarka niemiecka pochodzenia żydowskiego, działaczka Niemieckiej Partii Komunistycznej.

1977 - Meksyk i Hiszpania wznowiły stosunki dyplomatyczne, zerwane w 1939 roku po ustanowieniu w Hiszpanii dyktatury gen. Francisco Franco.

1979 - W amerykańskiej elektrowni atomowej Three Mile Island doszło do awarii reaktora.

2015 - Zmarł Krzysztof Gazda, działacz związkowy Inicjatywy Pracowniczej, zastępca przewodniczącej komisji zakładowej w fabryce Chung Hong