Powstał wspólny klub parlamentarny Lewicy

[2019-11-10 18:30:25]

Sojusz Lewicy Demokratycznej, Wiosna i Lewica Razem zadecydowały o utworzeniu wspólnego, trzeciego co do wielkości w Sejmie RP klubu parlamentarnego.

Na swym pierwszym posiedzeniu 6 listopada szefem tego koalicyjnego klubu został Krzysztof Gawkowski z Wiosny, a jego pierwszą zastępczynią Marcelina Zawisza z Lewicy Razem.

Prezydium klubu Lewicy będzie liczyć 10 osób. Pozostali wiceprzewodniczący to m.in.: z SLD – Małgorzata Sekuła-Szmajdzińska i Tomasz Trela; z Wiosny – Beata Maciejewska, Monika Pawłowska i Krzysztof Śmiszek; z Lewicy Razem – Magdalena Biejat. Sekretarzem klubu został Dariusz Wieczorek z SLD, a rzecznikiem prasowym – Anna Maria Żukowska z SLD.

Uzgodniono ponadto, że lider SLDWłodzimierz Czarzasty będzie kandydatem Lewicy na wicemarszałka Sejmu, a Gabriela Stanecka-Morawska – na wicemarszałka Senatu. Ma być również wspólny kandydat na Prezydenta RP.

Członkowie klubu Lewicy przyjęli także deklarację programową “Polska Jutra – Deklaracja Lewicy”. Podkreślają w niej m.in., że marzą o Polsce, w której wszyscy są “różni, ale każda i każdy jest równie ważny”, wszyscy są “częścią wspólnoty, która nikogo nie wyklucza i nie pozostawia samemu sobie”, a “interes społeczny jest ważniejszy niż partyjny”.

Wierzymy, że Polska w XXI wieku może być nowoczesnym państwem dobrobytu – świeckim, szanującym uniwersalną zasadę praworządności i silnie zakorzenionym we wspólnocie Unii Europejskiej” – głosi dokument przyjęty przez parlamentarny klub Lewicy.

wch

28 marca:

1689 - Filozof Kazimierz Łyszczyński został skazany na karę śmierci za ateizm.

1914 - W Warszawie urodził się Jan Mulak, polityk socjalistyczny, działacz sportu robotniczego, twórca lekkoatletycznego Wunderteamu.

1942 - Utworzono zbrojną organizację PPR – Gwardię Ludową (decyzja antydatowana na 6 stycznia 1942).

1942 - Urodził się Neil Kinnnock, brytyjski polityk, 1983-92 przywódca Partii Pracy, 1994-99 europarlamentarzysta.

1947 - Pod Jabłonkami koło Baligrodu w Bieszczadach w zasadzce zorganizowanej przez UPA zginął gen. Karol Świerczewski.

1967 - Zmarła Berta Lask, pisarka i dziennikarka niemiecka pochodzenia żydowskiego, działaczka Niemieckiej Partii Komunistycznej.

1977 - Meksyk i Hiszpania wznowiły stosunki dyplomatyczne, zerwane w 1939 roku po ustanowieniu w Hiszpanii dyktatury gen. Francisco Franco.

1979 - W amerykańskiej elektrowni atomowej Three Mile Island doszło do awarii reaktora.

2015 - Zmarł Krzysztof Gazda, działacz związkowy Inicjatywy Pracowniczej, zastępca przewodniczącej komisji zakładowej w fabryce Chung Hong