Wielka Brytania: Corbyn za swobodnym przepływem osób.

[2019-11-18 15:10:22]

Lider Partii Pracy Jeremy Corbyn zasygnalizował, że jego ugrupowanie być może poprze plany utrzymania swobodnego przepływu osób pomiędzy Wielką Brytanią a Unią Europejską po brexicie.

Rozumiem i uznaję korzyści, jakie wszyscy czerpiemy z możliwości życia i wykonywania pracy w różnych miejscach świata czy z ogromnej rzeszy studentów, którzy co roku przybywają do Wielkiej Brytanii - powiedział Corbyn w BBC. Nie chcę, żebyśmy stali się odizolowanym społeczeństwem. Jestem dumny z różnorodności naszego kraju – dodał.

Lider laburzystów, naciskany przez dziennikarza BBC, zapowiedział, że więcej szczegółów na temat ich stanowiska zostanie przedstawionych w najbliższy czwartek 21 listopada.

wch

7 kwietnia:

1772 - W Besançon urodził się Karol Fourier, francuski socjalista utopijny; uważany za twórcę terminu "feminizm".

1847 - W Thisted urodził się Jens Peter Jacobsen, duński poeta uznawany za jednego z najwybitniejszych twórców skandynawskich, biolog, zdeklarowany wolnomyśliciel i ateista.

1870 - W Karlsruhe urodził się Gustav Landauer, niemiecki anarchista i rewolucjonista, jeden z przywódców Bawarskiej Republiki Rad.

1889 - W Vicuña urodziła się Gabriela Mistral (właśc. Lucila Godoy Alcayaga), chilijska poetka, dyplomatka, działaczka oświatowa, feministka; w 1945 laureatka literackiej Nagrody Nobla.

1930 - Urodziła się Vilma Espín, kubańska działaczka państwowa, rewolucjonistka, wieloletnia przewodnicząca Kubańskiej Federacji Kobiet.

1943 - Utworzona została Polska Armia Ludowa (PAL), lewicowa konspiracyjna organizacja zbrojna, działająca w latach 1943–1945.

1963 - Proklamowano Socjalistyczną Republikę Jugosławii.

2010 - W wyniku protestów społecznych w Kirgistanie został obalony prezydent Kurmanbek Bakijew.

2012 - Joyce Banda z Partii Ludowej została pierwszą kobietą-prezydentem Malawi i drugą kobietą-prezydentem w Afryce.