Wielka Brytania: Pierwsza debata telewizyjna Johnson-Corbyn

[2019-11-21 09:02:34]

Premier Boris Johnson i lider Partii Pracy Jeremy Corbyn próbowali we wtorek przekonać wyborców podczas pierwszej debaty telewizyjnej przed przyspieszonymi wyborami parlamentarnymi 12 grudnia.

Debata, która odbyła się w ITV, miała formułę odpowiedzi na pytania zadawane przez publiczność zgromadzoną w studiu. Pytania dotyczyły Brexitu, przyszłości Zjednoczonego Królestwa, publicznego systemu opieki zdrowotnej NHS, zapowiadanych przez obu polityków wydatków budżetowych, ale także prawdy i uczciwości w polityce.

Podczas godzinnej debaty obaj politycy uniknęli błędów, ale głównie powtarzali dobrze już znane argumenty i twierdzenia.

Johnson niemal przy każdym pytaniu wracał do tego, że dzięki wynegocjowanej przez jego rząd umowie można będzie zakończyć sprawę Brexitu, a w konsekwencji zająć się innymi, ważnymi sprawami.

Corbyn, kilkakrotnie zapytany, czy jeśli zgodnie z obietnicą wynegocjuje w ciągu trzech miesięcy nową umowę z UE i podda ją pod referendum, będzie głosował za nią, czy przeciw niej, nie odpowiedział w jasny sposób. Wspominał za to o powiększającej się biedzie i przepaści między bogatymi a ubogimi.

Lider labourzystów w zasadzie wypadł lepiej tylko w jednej części debaty, ale za to bardzo ważnej dla wyborców - dotyczącej NHS. Ponownie stwierdził, że rząd gotowy jest sprywatyzować NHS. Przywołał też wątek osobisty - swojej znajomej, która dzień wcześniej zmarła na raka piersi, czekając przez 8 godzin na przyjęcie w szpitalu.

Kolejna debata - organizowana przez BBC - odbędzie się już w najbliższy piątek. Będzie miała podobną formułę, ale szerszy. Oprócz liderów Partii Konserwatywnej i Partii Pracy wezmą w niej udział także szefowa Liberalnych Demokratów Jo Swinson i liderka Szkockiej Partii Narodowej Nicola Sturgeon.

wch

6 lipca:

1884 - W Bernie zmarł Szymon Dickstein (Diksztajn), pseud. Jan Młot, jeden z prekursorów polskiego ruchu socjalistycznego, działacz Wielkiego Proletariatu, popularyzator marksizmu, tłumacz pierwszego tomu „Kapitału”.

1902 - Urodził się Tomasz Alfons Pilarski, śląsko-polsko-niemiecki działacz organizacji syndykalistycznych.

1907 - Urodziła się Frida Kahlo, meksykańska malarka o poglądach socjalistycznych.

1918 - W Moskwie doszło do nieudanej próby wzniecenia rebelii lewicowych eserowców przeciw bolszewikom.

1934 - Do Berezy Kartuskiej trafili pierwsi więźniowie.

1974 - Polska zajęła 3. miejsce na Mistrzostwach Świata w RFN, pokonując Brazylię 1 - 0. Zwycięską bramkę zdobył Grzegorz Lato, który został Królem Strzelców tego turnieju.

2000 - Zmarł Władysław Szpilman, kompozytor i pianista. Twórca przeboju „Autobus czerwony”. Na kanwie jego wspomnień wojennych „Pianista”, powstał słynny film R. Polańskiego, nagrodzony Oscarem.