Hiszpania: Powstał koalicyjny rząd PSOE i Unidas Podemos

[2020-01-13 11:44:39]

Premier Pedro Sanchez skończył kompletowanie składu nowego rządu. Nowy gabinet, złożony z socjaldemokratów z Hiszpańskiej Socjalistycznej Partii Robotniczej (PSOE) i polityków radykalnej lewicy z bloku Unidas Podemos, będzie pierwszym pierwszym koalicyjnym gabinecie od czasu przywrócenia demokracji w kraju w 1978 r.

Zasiądzie w nim 11 kobiet i tyle samo mężczyzn. Przewidziano cztery stanowiska dla wicepremierów, z czego aż trzy przypadły kobietom.

Pierwsze jego posiedzenie zostało wyznaczone na wtorek.

Sanchez obiecuje, że jego gabinet będzie realizował politykę prospołeczną. Zapowiada także podjęcie rozmów ws. rozwiązania konfliktu w Katalonii.

wch

7 kwietnia:

1772 - W Besançon urodził się Karol Fourier, francuski socjalista utopijny; uważany za twórcę terminu "feminizm".

1847 - W Thisted urodził się Jens Peter Jacobsen, duński poeta uznawany za jednego z najwybitniejszych twórców skandynawskich, biolog, zdeklarowany wolnomyśliciel i ateista.

1870 - W Karlsruhe urodził się Gustav Landauer, niemiecki anarchista i rewolucjonista, jeden z przywódców Bawarskiej Republiki Rad.

1889 - W Vicuña urodziła się Gabriela Mistral (właśc. Lucila Godoy Alcayaga), chilijska poetka, dyplomatka, działaczka oświatowa, feministka; w 1945 laureatka literackiej Nagrody Nobla.

1930 - Urodziła się Vilma Espín, kubańska działaczka państwowa, rewolucjonistka, wieloletnia przewodnicząca Kubańskiej Federacji Kobiet.

1943 - Utworzona została Polska Armia Ludowa (PAL), lewicowa konspiracyjna organizacja zbrojna, działająca w latach 1943–1945.

1963 - Proklamowano Socjalistyczną Republikę Jugosławii.

2010 - W wyniku protestów społecznych w Kirgistanie został obalony prezydent Kurmanbek Bakijew.

2012 - Joyce Banda z Partii Ludowej została pierwszą kobietą-prezydentem Malawi i drugą kobietą-prezydentem w Afryce.