Coraz szybszy wzrost cen

[2020-01-15 11:20:40]

Główny Urząd Statystyczny przedstawił dane na temat wzrostu cen towarów i usług konsumpcyjnych w grudniu 2019 roku. W stosunku do grudniu 2018 roku ceny wzrosły o 3,4%, a względem listopada bieżącego roku zwiększyły się o 0,8%.

W grudniu ceny usług były o 6,1% wyższe niż rok wcześniej. W przypadku towarów zmiana wyniosła 2,4%. GUS wskazuje, że w ciągu ostatniego roku nastąpił znaczący wzrost cen żywności i napojów bezalkoholowych – o 6,9%, a samej żywności o 7,5%. Znacząco wzrosły też ceny restauracji i hoteli – o 5,4%, edukacji – o 4,6%, zdrowia – o 3,2%. Spadły tylko ceny odzieży i obuwia – o 1,2%.

W bardziej szczegółowych danych GUS pokazuje, że w minionym roku nastąpił wysoki wzrost cen mięsa wieprzowego – o 23,6%, cukru – o 20,7%, warzyw – o 12,3%, owoców – o 12,1%, wędlin – o 11,9%, mąki – 7,3%, ryżu i pieczywa – po 6,0%. Spoza żywności nastąpił bardzo duży wzrost cen wywozu śmieci – o 32,2%.

Piotr Szumlewicz

7 kwietnia:

1772 - W Besançon urodził się Karol Fourier, francuski socjalista utopijny; uważany za twórcę terminu "feminizm".

1847 - W Thisted urodził się Jens Peter Jacobsen, duński poeta uznawany za jednego z najwybitniejszych twórców skandynawskich, biolog, zdeklarowany wolnomyśliciel i ateista.

1870 - W Karlsruhe urodził się Gustav Landauer, niemiecki anarchista i rewolucjonista, jeden z przywódców Bawarskiej Republiki Rad.

1889 - W Vicuña urodziła się Gabriela Mistral (właśc. Lucila Godoy Alcayaga), chilijska poetka, dyplomatka, działaczka oświatowa, feministka; w 1945 laureatka literackiej Nagrody Nobla.

1930 - Urodziła się Vilma Espín, kubańska działaczka państwowa, rewolucjonistka, wieloletnia przewodnicząca Kubańskiej Federacji Kobiet.

1943 - Utworzona została Polska Armia Ludowa (PAL), lewicowa konspiracyjna organizacja zbrojna, działająca w latach 1943–1945.

1963 - Proklamowano Socjalistyczną Republikę Jugosławii.

2010 - W wyniku protestów społecznych w Kirgistanie został obalony prezydent Kurmanbek Bakijew.

2012 - Joyce Banda z Partii Ludowej została pierwszą kobietą-prezydentem Malawi i drugą kobietą-prezydentem w Afryce.