Warszawa: Uroczystość upamietniająca Proletariatczyków

[2020-01-28 09:40:42]

W niedzielę w Warszawie odbyła się uroczystość upamiętniająca rocznice stracenia 28 stycznia 1886 roku czterech członków Socjalno-Rewolucyjnej Partii proletariat.

Wydarzenie zorganizowała kampania Historia Czerwona. Jego uczestnicy zebrali się przy Bramie Straceń, gdzie odśpiewano "Międzynarodówkę". Następnie przeszli z transparentami z wizerunkami Ludwika Waryńskiego oraz straconych Proletariatczyków pod poświęconą im tablicę.
Tam Piotr Ciszewski z kampanii Historia Czerwona przybliżył historię procesu członków partii Proletariat oraz egzekucji Piotra Bardowskiego, Stanisława Kunickiego, Michała Ossowskiego oraz Jana Pietrusińskiego. Dodał iż idee walki o prawa pracownicze i wyzwolenie społeczne są nadal aktualne.

Występująca w imieniu Komunistycznej Partii Polski Beata Karoń podkreśliła aktualność walki z kapitalistycznym wyzyskiem. Przypomniała również o próbach fałszowania historii przez władzę.

Małgorzata Kulbaczewska-Figat
z portalu Strajk.eu mówiła, że pomimo iż społeczeństwo bombardowane jest pamięcią historyczną, to jest ona pojmowana specyficznie i ograniczana do narodowej walki tych postaci, które władza uznała za właściwe.

Michał Goworowski ze Studenckiego Komitetu Antyfaszystowskiego przypomniał, że socjaliści toczyli walkę nie tylko o wyzwolenie społeczne, ale również przeciwko szowinizmowi.

Krzysztof Grochowski
z partii Razem zaapelował o kontynuowanie walki rozpoczętej przez XIXwiecznych socjalistów, mierzenie się z wyzyskiem i nierównościami.

Socjalno-Rewolucyjna Partia Proletariat była pierwszym ugrupowaniem marksistowskim na ziemiach polskich. Organizowała robotników w kilku ośrodkach miejskich - głównie w Warszawie. Sprzeciwiała się carskiej dyktaturze i współpracowała z rosyjskimi rewolucjonistami z Narodnej Woli. Proces Proletariatczyków w 1885 roku objął 29 działaczy i działaczek. Carskie władze wykonały cztery wyroki śmierci, zapadły też wyroki wieloletniego zesłania i więzienia.

Michał Warecki

5 lipca:

1811 - Kongres zwołany z inicjatywy Simóna Bolívara proklamował w Caracas pełną niezawisłość Wenezueli.

1844 - Powstanie tkaczy śląskich: w Bielawie 3000 tkaczy wdarło się na teren zakładów Christiana Gotloba Dieriga oraz do jego domu. W wyniku interwencji wojska zginęło 11 osób, a 24 zostały ranne.

1862 - Ukazał się pierwszy numer "Ruchu", organu prasowego stronnictwa czerwonych, na łamach którego nawoływano m.in. do utworzenia niepodzielonego na klasy narodu polskiego.

1886 - Urodził się Willem Drees, holenderski polityk Partii Pracy (PvdA), 1948-58 - premier Holandii.

1902 - Założenie Luksemburskiej Partii Socjaldemokratycznej.

1969 - Zmarł Walter Gropius, architekt modernistyczny, założyciel Bauhausu. Działał w lewicowej Radzie Sztuki Pracowniczej.

1982 - Algieria: W 20. rocznicę uzyskania niepodległości odsłonięto w Algierze Pomnik Chwały i Męczeństwa, zaprojektowany przez polskiego rzeźbiarza Mariana Koniecznego.

2015 - Grecy odrzucili w referendum porozumienie finansowe zaproponowane przez Komisję Europejską, Europejski Bank Centralny i Międzynarodowy Fundusz Walutowy.