Włochy: Zwycięstwo i porażka centrolewicy

[2020-01-28 16:30:47]

Centrolewicowa koalicja zwyciężyła w wyborach w regionie Emilia-Romania, w północnej części kraju. Prezydentem regionu zostanie dotychczas zajmujący to stanowisko Stefano Bonaccini (na zdjęciu) z centrolewicowej Partii Demokratycznej (51,4 proc. głosów). Lucia Borgonzoni z prawicowej, populistycznej Ligi otrzymała 43,7 proc.

Z kolei w Kalabrii, w południowych Włoszech, prezydentem regionu zostanie Jole Santelli z prawicowej Forza Italia, którą popierały także inne ugrupowania centroprawicy, w tym Liga. Zdobywając około 55,4 proc. głosów. Santelli wygrała z kandydatem centrolewicy Filippo Callipo (30,2 proc.).

Sporym zaskoczeniem były słabe wyniki Ruchu Pięciu Gwiazd w obu regionach.

wch

28 marca:

1689 - Filozof Kazimierz Łyszczyński został skazany na karę śmierci za ateizm.

1914 - W Warszawie urodził się Jan Mulak, polityk socjalistyczny, działacz sportu robotniczego, twórca lekkoatletycznego Wunderteamu.

1942 - Utworzono zbrojną organizację PPR – Gwardię Ludową (decyzja antydatowana na 6 stycznia 1942).

1942 - Urodził się Neil Kinnnock, brytyjski polityk, 1983-92 przywódca Partii Pracy, 1994-99 europarlamentarzysta.

1947 - Pod Jabłonkami koło Baligrodu w Bieszczadach w zasadzce zorganizowanej przez UPA zginął gen. Karol Świerczewski.

1967 - Zmarła Berta Lask, pisarka i dziennikarka niemiecka pochodzenia żydowskiego, działaczka Niemieckiej Partii Komunistycznej.

1977 - Meksyk i Hiszpania wznowiły stosunki dyplomatyczne, zerwane w 1939 roku po ustanowieniu w Hiszpanii dyktatury gen. Francisco Franco.

1979 - W amerykańskiej elektrowni atomowej Three Mile Island doszło do awarii reaktora.

2015 - Zmarł Krzysztof Gazda, działacz związkowy Inicjatywy Pracowniczej, zastępca przewodniczącej komisji zakładowej w fabryce Chung Hong