Włochy: Zwycięstwo i porażka centrolewicy

[2020-01-28 16:30:47]

Centrolewicowa koalicja zwyciężyła w wyborach w regionie Emilia-Romania, w północnej części kraju. Prezydentem regionu zostanie dotychczas zajmujący to stanowisko Stefano Bonaccini (na zdjęciu) z centrolewicowej Partii Demokratycznej (51,4 proc. głosów). Lucia Borgonzoni z prawicowej, populistycznej Ligi otrzymała 43,7 proc.

Z kolei w Kalabrii, w południowych Włoszech, prezydentem regionu zostanie Jole Santelli z prawicowej Forza Italia, którą popierały także inne ugrupowania centroprawicy, w tym Liga. Zdobywając około 55,4 proc. głosów. Santelli wygrała z kandydatem centrolewicy Filippo Callipo (30,2 proc.).

Sporym zaskoczeniem były słabe wyniki Ruchu Pięciu Gwiazd w obu regionach.

wch

5 lipca:

1811 - Kongres zwołany z inicjatywy Simóna Bolívara proklamował w Caracas pełną niezawisłość Wenezueli.

1844 - Powstanie tkaczy śląskich: w Bielawie 3000 tkaczy wdarło się na teren zakładów Christiana Gotloba Dieriga oraz do jego domu. W wyniku interwencji wojska zginęło 11 osób, a 24 zostały ranne.

1862 - Ukazał się pierwszy numer "Ruchu", organu prasowego stronnictwa czerwonych, na łamach którego nawoływano m.in. do utworzenia niepodzielonego na klasy narodu polskiego.

1886 - Urodził się Willem Drees, holenderski polityk Partii Pracy (PvdA), 1948-58 - premier Holandii.

1902 - Założenie Luksemburskiej Partii Socjaldemokratycznej.

1969 - Zmarł Walter Gropius, architekt modernistyczny, założyciel Bauhausu. Działał w lewicowej Radzie Sztuki Pracowniczej.

1982 - Algieria: W 20. rocznicę uzyskania niepodległości odsłonięto w Algierze Pomnik Chwały i Męczeństwa, zaprojektowany przez polskiego rzeźbiarza Mariana Koniecznego.

2015 - Grecy odrzucili w referendum porozumienie finansowe zaproponowane przez Komisję Europejską, Europejski Bank Centralny i Międzynarodowy Fundusz Walutowy.