Najwyższy wzrost inflacji od ponad 8 lat

[2020-03-14 19:23:29]

Główny Urząd Statystyczny przedstawił dane na temat wzrostu cen towarów i usług konsumpcyjnych w lutym 2020 roku. W stosunku do lutego 2019 roku ceny wzrosły o 4,7%, co oznacza najwyższy wzrost inflacji od ponad 8 lat (od listopada 2011 r.). Względem stycznia bieżącego roku ceny zwiększyły się o 0,7%.

W lutym ceny usług były o 6,4% wyższe niż rok wcześniej. W przypadku towarów zmiana wyniosła 4,1%. GUS wskazuje, że w ciągu ostatniego roku nastąpił znaczący wzrost cen żywności i napojów bezalkoholowych – o 7,5%, a samej żywności o 8,1%. Znacząco wzrosły też ceny Użytkowanie mieszkania lub domu i nośniki energii – o 7,3%, restauracji i hoteli – o 6,3%, edukacji – o 4,9%, zdrowia – o 3,7%. Spadły tylko ceny odzieży i obuwia – o 1,0%.

W bardziej szczegółowych danych GUS pokazuje, że w minionym roku nastąpił wysoki wzrost cen owoców – o 18,7%, mięsa o 14,0%, w tym mięsa wieprzowego aż o 24,9%, wędlin o 14,1%, mięsa drobiowego – o 7,3%, warzyw – o 8,5%, cukru – o 8,3%, pieczywa – 7,6%, mąki – 7,3%, ryżu – 6,0%. Spoza żywności nastąpił bardzo duży wzrost cen wywozu śmieci – aż o 50,6%.

Piotr Szumlewicz

28 marca:

1689 - Filozof Kazimierz Łyszczyński został skazany na karę śmierci za ateizm.

1914 - W Warszawie urodził się Jan Mulak, polityk socjalistyczny, działacz sportu robotniczego, twórca lekkoatletycznego Wunderteamu.

1942 - Utworzono zbrojną organizację PPR – Gwardię Ludową (decyzja antydatowana na 6 stycznia 1942).

1942 - Urodził się Neil Kinnnock, brytyjski polityk, 1983-92 przywódca Partii Pracy, 1994-99 europarlamentarzysta.

1947 - Pod Jabłonkami koło Baligrodu w Bieszczadach w zasadzce zorganizowanej przez UPA zginął gen. Karol Świerczewski.

1967 - Zmarła Berta Lask, pisarka i dziennikarka niemiecka pochodzenia żydowskiego, działaczka Niemieckiej Partii Komunistycznej.

1977 - Meksyk i Hiszpania wznowiły stosunki dyplomatyczne, zerwane w 1939 roku po ustanowieniu w Hiszpanii dyktatury gen. Francisco Franco.

1979 - W amerykańskiej elektrowni atomowej Three Mile Island doszło do awarii reaktora.

2015 - Zmarł Krzysztof Gazda, działacz związkowy Inicjatywy Pracowniczej, zastępca przewodniczącej komisji zakładowej w fabryce Chung Hong