Wydawca "Le Monde diplomatique: edycja polska" i "Bez Dogmatu" apeluje do Czytelników

[2020-04-01 15:43:28]

Poniżej przedrukowujemy apel Stefana Zgliczyńskiego, dyrektora Fundacji Instytut Wydawniczy Książka i Prasa:

Drodzy Czytelnicy i Czytelniczki,

W związku z zamknięciem większości empików, w których sprzedajemy Le Monde diplomatique – edycja polska, Bez Dogmatu i książki z serii biblioteka LMD, nasze wydawnictwo znalazło się w trudnej sytuacji. W związku z tym zachęcam Państwa do kupowania pojedynczych numerów LMD (w tym w wersji elektronicznej), prenumeraty oraz książek poprzez naszą stronę internetową lub zamawiania mejlem na adres redakcja@iwkip.org.

Przypominam również o możliwości wsparcia naszego wydawnictwa poprzez dokonywanie wpłat bezpośrednio na konto 44 1500 1777 1219 1033 3847 0000, z dopiskiem „dotacja na cele statutowe”.

Za zrozumienie i pomoc serdecznie dziękuję.

Stefan Zgliczyński

dyrektor Fundacji Instytut Wydawniczy Książka i Prasa

oraz Le Monde diplomatique – edycja polska

Agnieszka Mrozik

21 czerwca:

1812 - W Bonn urodził się Mojżesz Hess, niemiecko-żydowski filozof, jeden z prekursorów socjalizmu.

1905 - Urodził się Jean-Paul Sartre, związany z lewicą powieściopisarz, dramaturg, eseista i filozof francuski. Przedstawiciel egzystencjalizmu. Rozwinął własną wersję socjologii marksistowskiej.

1913 - Urodził się Luis Taruc, filipiński działacz komunistyczny.

1914 - Zmarła Bertha von Suttner, austriacka pisarka, dziennikarka, jedna z wiodących postaci ruchu pacyfistycznego. W 1905 roku została pierwszą kobietą, która otrzymała Pokojową Nagrodę Nobla.

1918 - Zmarł Edward Abramowski, polski myśliciel polityczny. Twórca idei socjalizmu bezpaństwowego. Zwolennik kooperatyzmu.

1935 - Urodziła się Françoise Sagan, pisarka francuska, uznawana za jedną z największych postaci francuskiej literatury powojennej.

1938 - W Warszawie otwarto I Kongres Pracy Społeczno-Obywatelskiej Kobiet z udziałem 40 organizacji kobiecych z całego kraju.

1940 - W nocy z 20 na 21 czerwca masowe egzekucje więźniów politycznych w podwarszawskich Palmirach. Rozstrzelany został m.in. działacz PPS Mieczysław Niedziałkowski.

1985 - Zmarł Tage Erlander, polityk szwedzki. W latach 1946-69 premier i przewodniczący Szwedzkiej Socjaldemokratycznej Partii Robotniczej (SAP)

1996 - Stoczniowcy demonstrowali w Warszawie przeciwko planom likwidacji Stoczni Gdańskiej.

2004 - W wyniku rozłamu Komunistycznej Partii Kazachstanu powstała Komunistyczna Ludowa Partia Kazachstanu