PKW ogłosiła pełną listę kandydatów na prezydenta

[2020-04-09 23:02:59]

Z dniem dzisiejszym zakończył się proces rejestracji kandydatów na prezydenta przez Państwową Komisję Wyborczą. Dziesięciu kandydatów zebrało ponad 100 tysięcy podpisów i będą oni widnieć na kartach wyborczych, podczas planowanych na 10 maja wyborów prezydenckich, które mogą jednak z uwagi na epidemię koronawirusa odbyć się później. Nowością tych wyborów może być po raz pierwszy zastosowanie szerokiego głosowania w drodze korespondencyjnej.
W tej chwili kandydatami na prezydenta, legalnymi w świetle prawa, są:
1. Robert Biedroń, popierany przez partie: Wiosna Roberta Biedronia, Sojusz Lewicy Demokratycznej, Lewica Razem i Polska Partia Socjalistyczna;
2. Krzysztof Bosak, popierany przez konfederacyjną partię polityczną Konfederacja Wolność i Niepodległość, w skład której wchodzi m.in. Partia KORWIN i Ruch Narodowy;
3. Andrzej Duda, obecny prezydent Rzeczypospolitej Polskiej, popierany przez takie partie, jak Prawo i Sprawiedliwość, Solidarna Polska oraz Porozumienie J. Gowina;
4. Szymon Hołownia, były dziennikarz TVN i publicysta katolicki;
5. Marek Jakubiak, przedsiębiorca z branży piwnej, były członek ruchu Kukiz'15, przewodniczący partii politycznej: Federacja dla Rzeczypospolitej;
6. Małgorzata Kidawa-Błońska, popierana przez Koalicję Obywatelska, członkini zarządu Platformy Obywatelskiej,
7. Władysław Kosiniak-Kamysz, przewodniczący Polskiego Stronnictwa Ludowego, popierany również przez ruch Koalicja Polska, złożony z części zwolenników Kukiza oraz byłych parlamentarzystów Platformy Obywatelskiej;
8. Mirosław Piotrowski, przewodniczący partii Ruch Prawdziwa Europa, były członek Ligii Polskich Rodzin, związany z Radiem Maryja;
9. Paweł Tanajno, przedsiębiorca i polityk, w przeszłości związany z takimi partiami lub ruchami, jak Platforma Obywatelska, Ruch Poparcia Palikota, Demokracja Bezpośrednia i Kukiz'15. Podobnie jak Andrzej Duda, również startował w wyborach prezydenckich 2015 roku;
10. Stanisław Żółtek, krakowski polityk Unii Polityki Realnej i innych inicjatyw związanych z Januszem Korwinem-Mikke; silnie poróżniony ze swoim dawnym mentorem i z Konfederacją Wolność i Niepodległość.

Tomasz Rysz

11 sierpnia:

1875 - Urodził się Ignacy Boerner, działacz PPS. W 1905 r. stanął na czele istniejącej 14 dni Republiki Ostrowieckiej.

1904 - Wojska niemieckie zabiły ok. 30 tys. tubylczych powstańców Herero i Namaqua w bitwie pod Waterbergiem w Niemieckiej Afryce Południowo-Zachodniej (dzisiejsza Namibia).

1945 - Francja: W Paryżu odbywa się zjazd socjalistów z partii SFIO (Section française de l’Internationale ouvrière).

1945 - W Krakowie doszło do pogromu Żydów.

1951 - Lewicowiec René Pleven został drugi raz premierem Francji.

1960 - Czad uzyskał niepodległość.

1965 - USA: Wybuch zamieszek rasowych w Watts w Kalifornii.

1969 - Prezydent Zambii Kenneth Kaunda ogłosił nacjonalizację kopalń miedzi.

2008 - Zmarł Fred Sinowatz, austriacki polityk socjaldemokratyczny, kanclerz Austrii (1983-86).

2009 - Bharrat Jagdeo z lewicowej Ludowej Partii Postępowej (PPP) został prezydentem Gujany.