Wenezuela: Nieudana próba ataku

[2020-05-07 13:10:01]

W niedzielę 3 maja wenezuelska armia oraz jednostki specjalne policji rozbiły grupę kilkunastu najemników, którzy próbowali wylądować na łodziach motorowych w Macuto, na północ od stolicy kraju Caracas.

O podejrzanej grupie poinformowali władze miejscowi rybacy. W walce zginęło ośmiu terrorystów. Po zatrzymaniu lądujących na plaży wojsko i policja uderzyły na kryjówki wykorzystywane przez terrorystów, dokonując dalszych aresztowań, a także przejmując zgromadzoną w nich broń oraz pojazdy.

Według wenezuelskich władz wśród zatrzymanych jest dwóch byłych amerykańskich komandosów. Jednym z zabitych jest dezerter z wenezuelskiej armii występujący wcześniej w otoczeniu lidera opozycji Juana Guaido - uznającego się za "prezydenta Wenezueli".

Według ministra spraw wewnętrznych Wenezueli Nestora Reverol najemnicy planowali przeprowadzić serie ataków terrorystycznych, w tym zabójstw przedstawicieli władz. Werbowaniem uczestników akcji miała się zajmować zatrudniająca najemników firma SilverCorp. Podczas trwania desantu informacje o nim pojawiły się na firmowym twitterze.

Aresztowani w Wenezueli Airan Berry i Luke Denman to byli amerykańscy żołnierze, którzy służyli w Iraku. Obecnie są powiązani z SilverCorp.

Podczas poniedziałkowego wystąpienia telewizyjnego prezydent Wenezueli Nicolas Maduro pokazał ich dokumenty. Dodał, że najemnicy działali w porozumieniu z władzami Kolumbii oraz na zlecenie administracji prezydenta USA Donalda Trumpa

Jordan Goudreau szef SilverCorp przyznał się do organizowania ataku. Dodał, że jego zleceniodawcą był samozwańczy prezydent Guaido. Goudeau stwierdził również, iż inspiracją dla jego planu była historia Aleksandra Wielkiego "który uderzył głęboko w serce wroga".

Lider wenezuelskiej opozycji oraz Donald Trump zaprzeczają jakoby byli powiązani z działaniami najemników.

Piotr Ciszewski

11 sierpnia:

1875 - Urodził się Ignacy Boerner, działacz PPS. W 1905 r. stanął na czele istniejącej 14 dni Republiki Ostrowieckiej.

1904 - Wojska niemieckie zabiły ok. 30 tys. tubylczych powstańców Herero i Namaqua w bitwie pod Waterbergiem w Niemieckiej Afryce Południowo-Zachodniej (dzisiejsza Namibia).

1945 - Francja: W Paryżu odbywa się zjazd socjalistów z partii SFIO (Section française de l’Internationale ouvrière).

1945 - W Krakowie doszło do pogromu Żydów.

1951 - Lewicowiec René Pleven został drugi raz premierem Francji.

1960 - Czad uzyskał niepodległość.

1965 - USA: Wybuch zamieszek rasowych w Watts w Kalifornii.

1969 - Prezydent Zambii Kenneth Kaunda ogłosił nacjonalizację kopalń miedzi.

2008 - Zmarł Fred Sinowatz, austriacki polityk socjaldemokratyczny, kanclerz Austrii (1983-86).

2009 - Bharrat Jagdeo z lewicowej Ludowej Partii Postępowej (PPP) został prezydentem Gujany.