Koronawirus w Polsce - stan obecny (20.06.2020)

[2020-06-01 11:20:57]

Na 311 nowych przypadków zakażenia koronawirusem w Polsce 128 odnotowano w woj. śląskim. Łącznie zakażonych jest tu już 11 825.

Łączna liczba osób zakażonych koronawirusem w Polsce to – według danych Ministerstwa Zdrowia – 31 931. Liczba ofiar śmiertelnych COVID-19 wzrosła do 1356. Oficjalna liczba wyleczonych to 16 683.

Do tej pory największy dobowy przyrost nowych zakażeń odnotowano w Polsce 8 czerwca - było to 599 przypadków. Największy dobowy przyrost zmarłych odnotowano natomiast 24 kwietnia - 40 osób.

Najnowsze rozporządzenie rządu, które weszło w życie 30 maja, wprowadziło tzw. IV etap "odmrażania" gospodarki i życia społecznego. Zniesiono w nim obowiązek noszenia maseczek w otwartych przestrzeniach, a także limity osób robiących jednocześnie zakupy w sklepach, modlących się w świątyniach czy przebywających w lokalach gastronomicznych.

Zmieniono także zasady korzystania z transportu zbiorowego. Od 1 czerwca w pojazdach będą mogły być zajęte albo wszystkie miejsca siedzące (bez stojących), albo połowa wszystkich dostępnych miejsc (siedzących i stojących). Wcześniej taka zmiana nie była zapowiadana.

wch

Ojczyzna nienawiści
online
24 września (czwartek), godz. 18.00-20.00

24 września:

1856 - Urodził się Ludwik Waryński, działacz i ideolog polskiego ruchu socjalistycznego, publicysta. Współtwórca pierwszych kółek socjalistycznych w Królestwie Polskim oraz kas oporu. Współtwórca I Proletariatu.

1920 - Zmarła Inessa Armand, rosyjska komunistka pochodzenia francuskiego.

1922 - W wyborach do Sejmu Śląskiego I kadencji PPS uzyskała 17 proc. głosów.

1927 - Sąd Partyjny PPS wykluczył Jędrzeja Moraczewskiego z partii za jego udział w rządzie Józefa Piłsudskiego.

1938 - Rada Naczelna PPS skrytykowała politykę rządu polskiego względem Czechosłowacji.

2004 - Zmarła Françoise Sagan, francuska pisarka, uznawana za jedną z największych postaci francuskiej literatury powojennej.

2005 - W wypadku samochodowym zginął Daniel Podrzycki. W latach 1989-92 działacz i współzałożyciel NSZZ "Solidarność 80". Założyciel Wolnego Związku Zawodowego "Sierpień 80" oraz Polskiej Partii Pracy i ich długoletni przewodniczący.