USA: Pogrzeb George'a Floyda

[2020-06-10 10:58:50]

Co najmniej pół tysiąca osób zebrało się w protestanckim kościele Fountain of Praise w Houston, by pożegnać George'a Floyda, którego śmierć wywołała w Stanach Zjednoczonych dwutygodniowe, gwałtowne protesty.

Wcześniej w kościele wystawiono trumnę z ciałem Floyda, a hołd oddały mu tysiące ludzi. W pogrzebie oprócz rodziny brali udział także afroamerykańscy działacze i politycy, wśród nich m.in.kongresmenka Sheila Jackson Lee (D) i burmistrz Houston Sylvester Turner (D).

W pożegnalnych mowach wielokrotnie potępiano rasizm. Nie brakowało w nich także politycznych wątków. Wielokrotnie odniesiono się do ostatnich słów Floyda: Nie mogę oddychać. Mamo... Nie mogę oddychać i do masowych protestów, które wybuchły po jego śmierci.

Podczas uroczystości połączono się na wideokonferencji z Joe Bidenem, byłym wiceprezydentem USA i obecnym kandydatem Demokratów w walce o Biały Dom. Polityk w swoim przemówieniu zwrócił się do 6-letniej córki Floyda - Gianny. Zadajesz sobie pytania, których żadne dziecko nie powinno sobie zadawać, pytania, które czarnoskóre dzieci zadają sobie od pokoleń: Dlaczego? Dlaczego mój tata odszedł? - mówił, dodając, że nadszedł czas na sprawiedliwość rasową. Rasizm kłuje w duszę. Oto odpowiedź, którą musimy dać naszym dzieciom, gdy pytają nas "Dlaczego?". Kiedy pojawi się sprawiedliwość dla George'a Floyda, naprawdę będziemy na dobrej drodze do sprawiedliwości rasowej w Ameryce. A potem, jak powiedziałeś Gianna, twój tata zmieni świat - podkreślał.

Po ceremonii trumna z ciałem zmarłego została przewieziona na cmentarz w Pearland pod Houston. Został pochowany obok swojej matki, Larcenii Floyd.

kn, wch

Ojczyzna nienawiści
online
24 września (czwartek), godz. 18.00-20.00

25 września:

1906 - Urodził się José Figueres Ferrer, polityk kostarykański. W latach 40-tych założył Partię Socjalemokratyczną, a następnie Partię Wyzwolenia Narodowego (PLN). W latach 1948-49, 1953-58 i 1970-74 prezydent Kostaryki.

1920 - Urodził się Siergiej Bondarczuk, radziecki reżyser pochodzenia ukraińskiego, scenarzysta filmowy i aktor.

1939 - Podczas nalotu lotnictwa niemieckiego na Warszawę zniszczony został dom przy ul. Wareckiej 7, siedziba CKW PPS, redakcji i drukarni "Robotnika".

1962 - Proklamowanie Algierskiej Republiki Ludowo-Demokratycznej.

1996 - W Irlandii zamknięto ostatnie azyle sióstr magdalenek.

2003 - Zmarł Edward Said, amerykański teoretyk postkolonializmu. Autor m.in. "Orientalizmu".

2005 - W wyborach do Sejmu PiS zdobyło 26,99% (155 mandatów), PO - 24,14% (133), Samoobrona - 11,41% (56), SLD - 11,31% (55).

2008 - RPA: Kgalema Motlanthe został wybrany na prezydenta, zastępując na tym stanowisku Thabo Mbekiego.

2010 - We Wrocławiu odbył się II Marsz Równości, którego tematem przewodnim było poparcie dla związków partnerskich.