II tura wyborów prezydenckich: zwycięstwo Dudy, sukces Trzaskowskiego

[2020-07-13 12:38:15]

Zgodnie z oficalnymi danymi Państwowej Komisji Wyborczej, zwycięzcą wyborów prezydenckich został Andrzej Duda, dotychczasowy prezydent Polski. Po przeliczeniu wszystkich protokołów wyborczych, zdobył on 51,03 proc. poparcia, co przekłada się na ponad 10,44 milionów oddanych na niego głosów. Jego kontrkandydat, Rafał Trzaskowski, prezydent Warszawy i wiceprzewodniczący Platformy Obywatelskiej, zdobył 48,97 proc. poparcia czyli ponad 10,01 mln głosów.

Frekwencja wyborcza wyniosła 68,18 % i była najwyższa od czasu drugiej tury wyborów prezydenckich w 1995 roku, kiedy to wyniosła 68,8%.

Pomimo zwycięstwa obecnego prezydenta, wybory to również sukces dla Rafała Trzaskowskiego, który zyskał ponad 18,5 punktów proc. poparcia między pierwszą a drugą turą. Obserwatorzy sceny politycznej są zdania, że ten wynik może pozytywnie wpłynąć na jego dalszą karierę polityczną.

Tomasz Rysz

5 sierpnia:

1895 - W Londynie zmarł Fryderyk Engels.

1908 - Zmarł Walery Wróblewski, działacz rewolucyjno-demokratyczny, dowódca w powstaniu styczniowym, generał Komuny Paryskiej, działacz Związku Zagranicznego Socjalistów Polskich.

1915 - Początek konferencji w Zimmerwaldzie, na której doszło do konsolidacji lewicy antywojennej.

1936 - KCZZ (Komisja Centralna Związków Zawodowych) wezwała związkowców do zbierania funduszy na pomoc dla rodzin poległych obrońców Republiki Hiszpańskiej.

1944 - W Sulejówku zmarł Jędrzej Moraczewski, działacz PPSD i PPS, minister w rządzie Daszyńskiego, następnie premier.

1944 - Poległ Bolesław Dratwa, radny miasta Warszawy, sekretarz Warszawskiego Okręgowego Komitetu Robotniczego PPS, sekretarz Rady Klasowych Związków Zawodowych.

1964 - Lotnictwo amerykańskie rozpoczęło bombardowania Wietnamu Północnego.

1981 - USA: Ronald Reagan nakazał zwolnienie z pracy 11 359 strajkujących kontrolerów lotu.

2005 - Zmarła Françoise d'Eaubonne, francuska pisarka, eseistka i poetka, przeciwniczka wojen i kary śmierci; zapoczątkowała ruch ekofeministyczny.