Burmistrzowie odmawiają udziału w szczycie w Arabii Saudyjskiej

[2020-10-03 23:24:21]

Burmistrz Londynu, Sadiq Khan, odmówił udziału i wysłania przedstawiciela na międzynarodowy szczyt Urban 20, który odbywa się w Rijadzie, stolicy Arabii Saudyjskiej, w ramach przewodniczenia grupie G20.

Odmowę poprzedziły kilkudniowe protesty organizacji Freedom Forward i Codepink, które miały nagłośnić los, jaki spotyka więźniów politycznych w Arabii Saudyjskiej oraz zbrodnie wojenne popełniane przez żołnierzy tego kraju w Jemenie.

Po tych protestach Khan poinstruował londyńskich urzędników, by nie dołączali do wydarzenia nawet wirtualnie. Stwierdził, że nie chce, by w jakikolwiek sposób uznano, że wspiera on działania władz saudyjskich.

Podobnie uczynili burmistrzowie innych wielkich miast: Paryża, Nowego Jorku czy Los Angeles: Anne Hidalgo, Bill de Blasio (D) i Eric Garcetti (D).

Burmistrzyni Paryża, Anne Hidalgo z Partii Socjalistycznej, przypomniała, że nie może nawet rozważać wyjazdu do Arabii Saudyjskiej, póki więzi ona działaczkę na rzecz praw kobiet, Loujain al-Hathloul, która jest honorową obywatelką stolicy Francji od 2019 r. Została aresztowana za próby podważenia bezpieczeństwa i stabilności królestwa Arabii Saudyjskiej oraz próby podważenia jedności narodowej.

i, wch

20 stycznia:

1801 - Urodził się Jan Czyński, socjalista, demokrata (fourierysta), zwolennik zakładania wolnych zrzeszeń przez robotników, rzecznik emancypacji mieszczaństwa, autor pojęcia "Polacy wyznania mojżeszowego".

1859 - Zmarła Bettina von Arnim, niemiecka pisarka. Występowała na rzecz zniesienia ucisku Polaków, emancypacji kobiet i szerzenia oświaty wśród ludu.

1892 - Urodził się Bronisław Taraszkiewicz, białoruski działacz polityczny, filolog; 1922–27 poseł na Sejm RP, 1925–27 przewodn. lewicowej "Hromady", od 1925 w KP Zach. Białorusi, więziony; od 1933 w ZSRR, 1937 aresztowany i stracony.

1943 - Urodził się Armando Guebuza, polityk mozambijski, działacz lewicowej partii FRELIMO; od 2005 prezydent Mozambiku.

1949 - Urodził się Göran Persson, w latach 1996-2006 premier Szwecji i lider Socjaldemokratycznej Partii Robotniczej (SAP).

1973 - W wyniku zamachu zginął Amilcar Cabral, jeden z przywódców ruchu wyzwoleńczego w Gwinei-Bissau, założyciel i sekretarz generalny lewicowej PAIGC.

1996 - Na terenach Autonomii Palestyńskiej zostały przeprowadzone wybory. Prezydentem został Jaser Arafat.

2009 - Na Gwadelupie wybuchły rozruchy społeczne.