Burmistrzowie odmawiają udziału w szczycie w Arabii Saudyjskiej

[2020-10-03 23:24:21]

Burmistrz Londynu, Sadiq Khan, odmówił udziału i wysłania przedstawiciela na międzynarodowy szczyt Urban 20, który odbywa się w Rijadzie, stolicy Arabii Saudyjskiej, w ramach przewodniczenia grupie G20.

Odmowę poprzedziły kilkudniowe protesty organizacji Freedom Forward i Codepink, które miały nagłośnić los, jaki spotyka więźniów politycznych w Arabii Saudyjskiej oraz zbrodnie wojenne popełniane przez żołnierzy tego kraju w Jemenie.

Po tych protestach Khan poinstruował londyńskich urzędników, by nie dołączali do wydarzenia nawet wirtualnie. Stwierdził, że nie chce, by w jakikolwiek sposób uznano, że wspiera on działania władz saudyjskich.

Podobnie uczynili burmistrzowie innych wielkich miast: Paryża, Nowego Jorku czy Los Angeles: Anne Hidalgo, Bill de Blasio (D) i Eric Garcetti (D).

Burmistrzyni Paryża, Anne Hidalgo z Partii Socjalistycznej, przypomniała, że nie może nawet rozważać wyjazdu do Arabii Saudyjskiej, póki więzi ona działaczkę na rzecz praw kobiet, Loujain al-Hathloul, która jest honorową obywatelką stolicy Francji od 2019 r. Została aresztowana za próby podważenia bezpieczeństwa i stabilności królestwa Arabii Saudyjskiej oraz próby podważenia jedności narodowej.

i, wch

24 października:

1929 - Krach na giełdzie nowojorskiej zapoczątkował tzw. wielki kryzys.

1934 - Prezydent RP Ignacy Mościcki wydał rozporządzenie o utworzeniu Zakładu Ubezpieczeń Społecznych (ZUS).

1936 - W Hiszpanii sformowano batalion im. Jarosława Dąbrowskiego pod dowództwem Bolesława (Stanisława) Ulanowskiego.

1943 - Oddział GL im. gen. Józefa Bema stoczył całodzienną bitwę z obławą niemiecką w lasach na Diablej Górze na Kielecczyźnie.

1956 - Imre Nagy został premierem Węgier.

1956 - Władysław Gomułka wygłosił przemówienie do kilkuset tysięcy osób podczas wiecu na Placu Defilad w Warszawie.

1970 - Salvador Allende został wybrany prezydentem Chile.

2005 - W Detroit zmarła Rosa Parks, amerykańska działaczka na rzecz praw człowieka, będąca symbolem walki z segregacją rasową.