Powsta豉 komisja m這dych Zwi您kowej Alternatywy

[2020-10-05 00:49:59]

Uchwa陰 zarz康u Zwi您kowej Alternatywy powsta豉 Komisja M這dych zwi您ku.

Komisja M這dych Zwi您kowej Alternatywy to organizacja m這dzie穎wa, kt鏎ej celem jest rozpowszechnianie idei zwi您k闚 zawodowych i solidarno軼i pracowniczej. Powsta豉 ona dzi瘯i inicjatywie os鏏 pracuj帷ych, z kt鏎ych wiele dzia豉這 wcze郾iej w 鈔odowiskach lewicy parlamentarnej oraz na orbicie r騜nych central zwi您kowych. U鄉ieciowienie, elastyczno嗆 oraz niepewno嗆 zatrudnienia, jak i brak pe軟ego zaanga穎wania dotychczas dzia豉j帷ych zwi您k闚 zawodowych w polsk debat publiczn, by造 powodami utworzenia odr瑿nej komisji w ramach naszego zwi您ku.

Za這瞠niem Komisji jest reprezentowanie g這su m這dych pracownik闚 i zwi您kowc闚. Celem organizacji jest tworzenie nowej przestrzeni dzia豉nia dla os鏏 dopiero wchodz帷ych na dzisiejszy dziki i rozregulowany rynek pracy. Komisja M這dych b璠zie miejscem dyskusji o gospodarce, roli pracownik闚 i zwi您k闚 zawodowych. Nasi dzia豉cze oraz nasze dzia豉czki b璠 prowadzi szkolenia z wiedzy o dzia豉niu rynku pracy, taktykach i strategiach walki pracowniczej.

Aktywno嗆 Komisji M這dych nie b璠zie mia豉 jednak charakteru tylko edukacyjnego, swoim codziennym dzia豉niem b璠zie ona wspiera inicjatywy podejmowane przez Zwi您kow Alternatyw, oraz podmioty w niej uczestnicz帷e. B璠zie ona organizowa demonstracje propracownicze, pikiety, happeningi, akcje solidarno軼iowe. Cz這nkowie komisji m這dych bior mi璠zy innymi udzia w protestach przeciwko nominacji Przemys豉wa Czarnka na ministra edukacji i nauki. Zwi您ek b璠zie te organizowa dla nich szkolenia z zakresu prawa pracy.

Przewodnicz帷ym Komisji M這dych Zwi您kowej Alternatywy zosta Wojciech υbodzi雟ki, a w zarz康zie nowej organizacji m這dzie穎wej s te Mateusz Jurewicz, Nadia Oleszczuk i Karolina Kulpa.

Piotr Szumlewicz

drukuj pole znajomym poprzedni tekst nast瘼ny tekst zobacz komentarze

Czytaj nasze teksty za po鈔ednictwem aplikacji LewicaPL dla Androida:

Szukam ksi捫ki
Poszukuj ksi捫ek
"PPS dlaczego si nie uda這" - kupi!!!
Szukam muzyk闚, realizator闚 d德i瘯u do wsp鏊nego projektu.
wsz璠zie
Petycja o opodatkowaniu ksi篹y
Zapraszamy do wsp馧pracy
ca造 czas

Wi璚ej og這sze...

31 pa寮ziernika:

1903 - Urodzi豉 si Joan Robinson, brytyjska ekonomistka, przedstawicielka szko造 keynesowskiej.

1929 - Marsza貫k Sejmu, Ignacy Daszy雟ki (PPS), odm闚i otwarcia sesji Sejmu w zwi您ku z demonstracyjn obecno軼i w gmachu sejmowym kilkudziesi璚iu uzbrojonych oficer闚.

1935 - Urodzi si David Harvey, angielski geograf, antropolog i teoretyk spo貫czny; autor m.in. ksi捫ki "Neoliberalizm. Historia katastofy".

1936 - W Bystrej ko這 Bielska zmar Ignacy Daszy雟ki, wybitny dzia豉cz socjalistyczny, premier rz康u ludowego, marsza貫k sejmu, pose do sejmu wiede雟kiego, wsp馧za這篡ciel Polskiej Partii Socjalno-Demokratycznej Galicji i 奸御ka Cieszy雟kiego, potem w PPS.

1937 - Rz康 Republiki Hiszpa雟kiej przeni鏀 si do Barcelony.

1950 - Urodzi豉 si Zaha Hadid, brytyjska architekt pochodz帷a z Iraku, przedstawicielka dekonstruktywizmu, feministka.

1954 - Algierski Front Wyzwolenia Narodowego rozpocz掖 rewolt przeciwko francuskiemu panowaniu.

1980 - W po瘸rze szpitala w G鏎nej Grupie zgin窸o 55 chorych psychicznie.

1984 - Sikhijscy nacjonali軼i zamordowali premier Indii Indir Gandhi.

2004 - Centrolewicowy polityk Tabar V嫙quez wygra w I turze wybory prezydenckie w Urugwaju.

2010 - Dilma Rousseff wygra豉 w II turze wybory prezydenckie w Brazylii, zdobywaj帷 56,05% g這s闚.