Powsta豉 komisja m這dych Zwi您kowej Alternatywy

[2020-10-05 00:49:59]

Uchwa陰 zarz康u Zwi您kowej Alternatywy powsta豉 Komisja M這dych zwi您ku.

Komisja M這dych Zwi您kowej Alternatywy to organizacja m這dzie穎wa, kt鏎ej celem jest rozpowszechnianie idei zwi您k闚 zawodowych i solidarno軼i pracowniczej. Powsta豉 ona dzi瘯i inicjatywie os鏏 pracuj帷ych, z kt鏎ych wiele dzia豉這 wcze郾iej w 鈔odowiskach lewicy parlamentarnej oraz na orbicie r騜nych central zwi您kowych. U鄉ieciowienie, elastyczno嗆 oraz niepewno嗆 zatrudnienia, jak i brak pe軟ego zaanga穎wania dotychczas dzia豉j帷ych zwi您k闚 zawodowych w polsk debat publiczn, by造 powodami utworzenia odr瑿nej komisji w ramach naszego zwi您ku.

Za這瞠niem Komisji jest reprezentowanie g這su m這dych pracownik闚 i zwi您kowc闚. Celem organizacji jest tworzenie nowej przestrzeni dzia豉nia dla os鏏 dopiero wchodz帷ych na dzisiejszy dziki i rozregulowany rynek pracy. Komisja M這dych b璠zie miejscem dyskusji o gospodarce, roli pracownik闚 i zwi您k闚 zawodowych. Nasi dzia豉cze oraz nasze dzia豉czki b璠 prowadzi szkolenia z wiedzy o dzia豉niu rynku pracy, taktykach i strategiach walki pracowniczej.

Aktywno嗆 Komisji M這dych nie b璠zie mia豉 jednak charakteru tylko edukacyjnego, swoim codziennym dzia豉niem b璠zie ona wspiera inicjatywy podejmowane przez Zwi您kow Alternatyw, oraz podmioty w niej uczestnicz帷e. B璠zie ona organizowa demonstracje propracownicze, pikiety, happeningi, akcje solidarno軼iowe. Cz這nkowie komisji m這dych bior mi璠zy innymi udzia w protestach przeciwko nominacji Przemys豉wa Czarnka na ministra edukacji i nauki. Zwi您ek b璠zie te organizowa dla nich szkolenia z zakresu prawa pracy.

Przewodnicz帷ym Komisji M這dych Zwi您kowej Alternatywy zosta Wojciech υbodzi雟ki, a w zarz康zie nowej organizacji m這dzie穎wej s te Mateusz Jurewicz, Nadia Oleszczuk i Karolina Kulpa.

Piotr Szumlewicz

drukuj pole znajomym poprzedni tekst nast瘼ny tekst zobacz komentarze

Czytaj nasze teksty za po鈔ednictwem aplikacji LewicaPL dla Androida:

Szukam ksi捫ki
Poszukuj ksi捫ek
"PPS dlaczego si nie uda這" - kupi!!!
Szukam muzyk闚, realizator闚 d德i瘯u do wsp鏊nego projektu.
wsz璠zie
Petycja o opodatkowaniu ksi篹y
Zapraszamy do wsp馧pracy
ca造 czas

Wi璚ej og這sze...

20 stycznia:

1801 - Urodzi si Jan Czy雟ki, socjalista, demokrata (fourierysta), zwolennik zak豉dania wolnych zrzesze przez robotnik闚, rzecznik emancypacji mieszcza雟twa, autor poj璚ia "Polacy wyznania moj瞠szowego".

1859 - Zmar豉 Bettina von Arnim, niemiecka pisarka. Wyst瘼owa豉 na rzecz zniesienia ucisku Polak闚, emancypacji kobiet i szerzenia o鈍iaty w鈔鏚 ludu.

1892 - Urodzi si Bronis豉w Taraszkiewicz, bia這ruski dzia豉cz polityczny, filolog; 1922–27 pose na Sejm RP, 1925–27 przewodn. lewicowej "Hromady", od 1925 w KP Zach. Bia這rusi, wi瞛iony; od 1933 w ZSRR, 1937 aresztowany i stracony.

1943 - Urodzi si Armando Guebuza, polityk mozambijski, dzia豉cz lewicowej partii FRELIMO; od 2005 prezydent Mozambiku.

1949 - Urodzi si G顤an Persson, w latach 1996-2006 premier Szwecji i lider Socjaldemokratycznej Partii Robotniczej (SAP).

1973 - W wyniku zamachu zgin掖 Amilcar Cabral, jeden z przyw鏚c闚 ruchu wyzwole鎍zego w Gwinei-Bissau, za這篡ciel i sekretarz generalny lewicowej PAIGC.

1996 - Na terenach Autonomii Palesty雟kiej zosta造 przeprowadzone wybory. Prezydentem zosta Jaser Arafat.

2009 - Na Gwadelupie wybuch造 rozruchy spo貫czne.