Boliwia: Podwójne zwycięstwo socjalistów (akt.)

[2020-10-21 22:00:30]

Kandydat Ruchu na rzecz Socjalizmu Luis Arce już w pierwszej turze wygrał wybory prezydenckie w Boliwii. Socjaliści uzyskali także przygniatające zwycięstwo w odbywających się równocześnie wyborach do obu izb parlamentu.

Według oficjalnych już wyników Luis Arce (MAS-IPSP), uzyskał 55,1 proc. głosów. Na jego głównego kontrkandydata, Carlosa Mesę z Rewolucyjnego Frontu Lewicy (FRI), padło 28,83 proc. głosów. Kandydata prawicy Luisa Fernando Camacho (Creemos) poparło 14,0 proc. wyborców.

Wyniki uznała nawet tymczasowa prezydent Boliwii Jeanine Áñez, reprezentująca obóz prawicowych puczystów, którzy rok temu przejęli władzę w wyniku zamachu stanu.

Frekwencja wyniosła aż 88,42 proc.

57-letni Arce był jednym z najbliższych współpracowników obalonego przez prawicowych puczystów charyzmatycznego prezydenta Boliwii Evo Moralesa. Jako minister finansów i gospodarki realizował z powodzeniem program zwalczania biedy i operację nacjonalizacji kluczowych gałęzi gospodarki. Jego kandydatura została wysunięta przez MAS w związku z niedopuszczeniem przez prawicowy reżim do udziału w wyborach Evo Moralesa, który przebywa obecnie na emigracji politycznej w Argentynie.

wi, wch

150. ROCZNICA URODZIN – RÓŻA LUKSEMBURG NA DZIŚ
ZOOM
3 marca (środa), godz. 18.30

5 marca:

1808 - Urodził się Szymon Konarski, uczestnik powstania listopadowego, zwolennik równości społecznej i majątkowej ludzi, przeciwnik hierarchii kościelnej, w 1839 r. rozstrzelany przez Rosjan za działalność w radykalnych stronnictwach.

1871 - W Zamościu urodziła się Róża Luksemburg; działaczka polskiego, niemieckiego i rosyjskiego ruchu robotniczego.

1901 - W Gwoźnicy urodził się związany z lewicą awangardowy poeta Julian Przyboś.

1905 - W Warszawie rozpoczął swe obrady VII Zjazd PPS, który uznał wydarzenia w Królestwie za część składową rewolucji rosyjskiej. Zjazd utworzył Organizację Bojową PPS i powołał Wydział Bojowy jako jej kierownictwo.

1918 - Urodził się James Tobin, amerykański ekonomista, laureat nagrody Nobla, twórca idei opodatkowania międzynarodowego obrotu kapitałowego.

1922 - Urodził się Pier Paolo Pasolini, włoski pisarz, poeta i reżyser filmowy o lewicowych poglądach politycznych.

1937 - Wspólne posiedzenie CKW PPS i Wydziału Wykonawczego KCZZ. Uchwalono oświadczenie przeciwko programowi OZN.

1970 - Wszedł w życie międzynarodowy układ o nierozprzestrzenianiu broni jądrowej

2000 - Zmarła Roma Mitchell, australijska prawniczka, pierwsza kobieta, która została sędzią w Australii (a później pierwszą kobietą gubernatorem Południowej Australii).

2013 - Zmarł Hugo Chavez, długoletni przywódca Wenezueli.