Stanowisko Redakcji "Bez Dogmatu" w sprawie wyroku Trybunału Konstytucyjnego

[2020-10-25 12:15:52]

Gdyby nie zakaz aborcji, nie byłoby nas tutaj. „Bez Dogmatu” powstało w 1993 r. po to, by walczyć z nowo wprowadzonym zakazem aborcji. Ten zakaz, który nazwano „kompromisem aborcyjnym”, jawił się nam jako barbarzyństwo. Podobnie uważała zresztą wtedy większość Polaków i Polek. A jednak zakaz ten przetrwał 27 lat tylko po to, by barbarzyństwo zastąpione zostało instytucjonalnym sadyzmem. Przez wszystkie te lata domagaliśmy się prawa do bezpiecznej aborcji w każdym numerze, do znudzenia i jeszcze raz. Dobrze pamiętamy ekumenicznych moralistów z „Gazety Wyborczej” kupczących prawami kobiet; szanownych profesorów Zolla i Rzeplińskiego zwalczających te prawa w togach; Leszka Millera, który złożył je na ołtarzu europejskiego porozumienia z Kościołem; lewicowych publicystów od „niestraszenia PiS-em”; liberałów zawsze usłużnych wobec kleru. Owszem, oskarżamy Was wszystkich i każdego z osobna. Ale to teraz nie ma znaczenia. Nawróćcie się. Prawo kobiet do kontroli nad ciałem powinno stać się brzegowym postulatem wszystkich sił demokratycznych występujących przeciw fundamentalistycznej dyktaturze. Nie ma już nic do stracenia, bo nie ma się dokąd cofnąć. Tak jak pierwszy zakaz aborcji był grzechem pierworodnym polskiej demokracji, tak zakaz drugi jest jej żałobnym trenem. Point de reveries Monsieurs et Dammes! Rządzi nami grupa zdolnych do wszystkiego łajdaków.

Redakcja "Bez Dogmatu"

150. ROCZNICA URODZIN – RÓŻA LUKSEMBURG NA DZIŚ
ZOOM
3 marca (środa), godz. 18.30

5 marca:

1808 - Urodził się Szymon Konarski, uczestnik powstania listopadowego, zwolennik równości społecznej i majątkowej ludzi, przeciwnik hierarchii kościelnej, w 1839 r. rozstrzelany przez Rosjan za działalność w radykalnych stronnictwach.

1871 - W Zamościu urodziła się Róża Luksemburg; działaczka polskiego, niemieckiego i rosyjskiego ruchu robotniczego.

1901 - W Gwoźnicy urodził się związany z lewicą awangardowy poeta Julian Przyboś.

1905 - W Warszawie rozpoczął swe obrady VII Zjazd PPS, który uznał wydarzenia w Królestwie za część składową rewolucji rosyjskiej. Zjazd utworzył Organizację Bojową PPS i powołał Wydział Bojowy jako jej kierownictwo.

1918 - Urodził się James Tobin, amerykański ekonomista, laureat nagrody Nobla, twórca idei opodatkowania międzynarodowego obrotu kapitałowego.

1922 - Urodził się Pier Paolo Pasolini, włoski pisarz, poeta i reżyser filmowy o lewicowych poglądach politycznych.

1937 - Wspólne posiedzenie CKW PPS i Wydziału Wykonawczego KCZZ. Uchwalono oświadczenie przeciwko programowi OZN.

1970 - Wszedł w życie międzynarodowy układ o nierozprzestrzenianiu broni jądrowej

2000 - Zmarła Roma Mitchell, australijska prawniczka, pierwsza kobieta, która została sędzią w Australii (a później pierwszą kobietą gubernatorem Południowej Australii).

2013 - Zmarł Hugo Chavez, długoletni przywódca Wenezueli.