Duże zróżnicowanie w poziomie PKB i konsumpcji między krajami należącymi do UE

[2020-12-28 01:31:08]

Eurostat podał porównawcze dane na temat wskaźnika PKB na osobę (mierzonego w parytecie siły nabywczej) w Unii Europejskiej w 2019 roku.

Zgodnie z raportem największe PKB w UE mają Luksemburg – 260% średniej unijnej, Irlandia – 193%, Dania – 130, Holandia – 128, Austria – 126%, Niemcy – 120%, Szwecja – 119%. Wysoki poziom PKB na osobą mają kraje europejskie spoza UE: Szwajcaria – 158%, Norwegia – 147% i Islandia – 126%.

Najmniejszy PKB na osobę w ubiegłym roku miały Bułgaria – 53%, Chorwacja – 65%, Grecja – 67%, Łotwa – 69%, Rumunia i Słowacja – po 70%, Polska i Węgry – po 73%.

Eurostat przedstawił też porównawcze dane dotyczące indywidualnej konsumpcji w krajach UE. Tutaj również przewodzi Luksemburg – 135% średniej unijnej, Niemcy – 122%, Austria – 118%, Dania – 116%, Belgia i Holandia – po 114% Finlandia – 113%. Również na tym polu wysokie wskaźniki mają Norwegia – 131%, Szwajcaria – 124% i Islandia – 116%.

Najniższą konsumpcję mają Bułgaria – 58%, Chorwacja – 66%, Węgry – 67, Słowacja – 69, Łotwa – 71%, Estonia – 76%, Grecja – 78%, Rumunia i Polska – po 79%.

Piotr Szumlewicz

18 października:

1835 - Urodził się Bolesław Limanowski, nestor polskiego ruchu socjalistycznego, przewodniczący kongresu paryskiego, na którym powołano do życia PPS, zesłaniec syberyjski, senator, doktor honoris causa Uniwersytetu Warszawskiego.

1920 - Strajk polityczny w Warszawie i Lwowie zorganizowany przez PPS przeciwko ustanowieniu senatu.

1924 - Hjalmar Branting ze Szwedzkiej Socjaldemokratycznej Partii Robotniczej został po raz trzeci premierem Szwecji.

1961 - W Turynie została uchwalona Europejska Karta Społeczna.

1981 - Socjaldemokratyczny PASOK wygrał wybory parlamentarne w Grecji, zdobywając 48% głosów.

2007 - Była premier Pakistanu Benazir Bhutto wróciła do kraju po 8 latach wygnania. Tego samego dnia w podwójnym zamachu bombowym na jej konwój zginęło co najmniej 130 osób.