Koronawirus i szczepienia w Polsce (stan na 27.02.2021)

[2021-02-06 12:14:03]

12 100 – taką liczbę zakażeń wykryły służby w Polsce w ciągu ostatnich 24 godzin. Zmarły 303 zakażone osoby - podało Ministerstwo Zdrowia.

Nowe przypadki zakażeń dotyczą województw:mazowieckiego (2272), śląskiego (1272), pomorskiego (1050), warmińsko-mazurskiego (943), wielkopolskiego (936), dolnośląskiego (799), łódzkiego (710), kujawsko-pomorskiego (708), podkarpackiego (684), małopolskiego (629), zachodniopomorskiego (455), lubelskiego (408), lubuskiego (383), podlaskiego (327), świętokrzyskiego (269), opolskiego (120). 135 zakażeń to dane bez wskazania adresu, które zostaną uzupełnione przez inspekcję sanitarną.

Łączna liczba potwierdzonych przypadków to 1 673 252. Zmarło w sumie 43 094 osób zakażonych.

Ministerstwo Zdrowia podało, że w całym kraju zajęte było 14 371 łóżek przeznaczonych dla chorych z COVID-19 oraz 1 446 respiratorów. 191 595 osób przebywało na kwarantannie.

W Polsce wykonano dotąd 3 269 812 szczepień przeciw COVID-19, z tego ponad milion drugą dawką. W ciągu ostatniej doby wykonano 99 686 szczepienia.

12 lutego rozpoczęły się szczepienia przeciw COVID-19 dla nauczycieli, w pierwszej kolejności dla tych, którzy obecnie pracują stacjonarnie, czyli m.in. w przedszkolach, klasach I-III szkół podstawowych, szkołach specjalnych, a także dla pracowników żłobków.

Szczepienia będą prowadzone w szpitalach węzłowych i w wyznaczonych przez NFZ punktach. Większość nauczycieli otrzyma preparat firmy AstraZeneca.

Minister Zdrowia zalecił stosowanie szczepionki AstraZeneca u osób urodzonych w roku 1956 oraz młodszych w schemacie dwudawkowym przy zachowaniu odstępu 10-12 tygodni.

wch

150. ROCZNICA URODZIN – RÓŻA LUKSEMBURG NA DZIŚ
ZOOM
3 marca (środa), godz. 18.30

5 marca:

1808 - Urodził się Szymon Konarski, uczestnik powstania listopadowego, zwolennik równości społecznej i majątkowej ludzi, przeciwnik hierarchii kościelnej, w 1839 r. rozstrzelany przez Rosjan za działalność w radykalnych stronnictwach.

1871 - W Zamościu urodziła się Róża Luksemburg; działaczka polskiego, niemieckiego i rosyjskiego ruchu robotniczego.

1901 - W Gwoźnicy urodził się związany z lewicą awangardowy poeta Julian Przyboś.

1905 - W Warszawie rozpoczął swe obrady VII Zjazd PPS, który uznał wydarzenia w Królestwie za część składową rewolucji rosyjskiej. Zjazd utworzył Organizację Bojową PPS i powołał Wydział Bojowy jako jej kierownictwo.

1918 - Urodził się James Tobin, amerykański ekonomista, laureat nagrody Nobla, twórca idei opodatkowania międzynarodowego obrotu kapitałowego.

1922 - Urodził się Pier Paolo Pasolini, włoski pisarz, poeta i reżyser filmowy o lewicowych poglądach politycznych.

1937 - Wspólne posiedzenie CKW PPS i Wydziału Wykonawczego KCZZ. Uchwalono oświadczenie przeciwko programowi OZN.

1970 - Wszedł w życie międzynarodowy układ o nierozprzestrzenianiu broni jądrowej

2000 - Zmarła Roma Mitchell, australijska prawniczka, pierwsza kobieta, która została sędzią w Australii (a później pierwszą kobietą gubernatorem Południowej Australii).

2013 - Zmarł Hugo Chavez, długoletni przywódca Wenezueli.