Indie: Kolejne protesty rolników

[2021-02-06 23:03:20]

Tysiące rolników zablokowało w sobotę drogi i autostrady w wielu stanach Indii w proteście przeciwko ustawom liberalizującym rynek rolny.

Protestujący rozpoczęli okupację dróg w całym kraju w południe czasu lokalnego, zastawiając je traktorami, namiotami i kamieniami. Największe nasilenie miały akcje w stanie Pendżab w północno-zachodniej części kraju. Blokady trwały trzy godziny i przebiegły spokojnie.

Sobotnie demonstracje to kolejna faza trwającego od miesięcy protestu rolników przeciwko uchwalonym w zeszłym roku trzem ustawom liberalizującym rynek rolny i kończącym z praktyką państwowego skupu produktów rolnych, który dla uboższych rolników stanowił kluczowe wsparcie. Reformy ułatwią dostęp do tego rynku wielkim korporacjom.

Protesty indyjskich rolników przyciągnęły uwagę obserwatorów na całym świecie. Poparły je m.in. piosenkarka Rihanna i Greta Thunberg, co wywołało ostre reakcje indyjskich władz oraz tamtejszych celebrytów.

Yogendra Yadav, jeden z liderów protestu, napisał na Twitterze: Dziś wsparcie całego społeczeństwa jest z rolnikami. Zwycięstwo jest pewne.

wch

na zdjęciu blokada drogi na granicy stanów Radżastan i Haryana, fot. Twitter ANI

150. ROCZNICA URODZIN – RÓŻA LUKSEMBURG NA DZIŚ
ZOOM
3 marca (środa), godz. 18.30

5 marca:

1808 - Urodził się Szymon Konarski, uczestnik powstania listopadowego, zwolennik równości społecznej i majątkowej ludzi, przeciwnik hierarchii kościelnej, w 1839 r. rozstrzelany przez Rosjan za działalność w radykalnych stronnictwach.

1871 - W Zamościu urodziła się Róża Luksemburg; działaczka polskiego, niemieckiego i rosyjskiego ruchu robotniczego.

1901 - W Gwoźnicy urodził się związany z lewicą awangardowy poeta Julian Przyboś.

1905 - W Warszawie rozpoczął swe obrady VII Zjazd PPS, który uznał wydarzenia w Królestwie za część składową rewolucji rosyjskiej. Zjazd utworzył Organizację Bojową PPS i powołał Wydział Bojowy jako jej kierownictwo.

1918 - Urodził się James Tobin, amerykański ekonomista, laureat nagrody Nobla, twórca idei opodatkowania międzynarodowego obrotu kapitałowego.

1922 - Urodził się Pier Paolo Pasolini, włoski pisarz, poeta i reżyser filmowy o lewicowych poglądach politycznych.

1937 - Wspólne posiedzenie CKW PPS i Wydziału Wykonawczego KCZZ. Uchwalono oświadczenie przeciwko programowi OZN.

1970 - Wszedł w życie międzynarodowy układ o nierozprzestrzenianiu broni jądrowej

2000 - Zmarła Roma Mitchell, australijska prawniczka, pierwsza kobieta, która została sędzią w Australii (a później pierwszą kobietą gubernatorem Południowej Australii).

2013 - Zmarł Hugo Chavez, długoletni przywódca Wenezueli.