Szczepienia przeciwko COVID-18 na świecie (stan z 21/22.03.) - akt.

[2021-03-12 14:18:42]

Na świecie jak dotąd podano ponad 458 mln dawek przeciwko SARS-CoV-2. Najwięcej w Stanach Zjednoczonych, Chinach, Indiach i Wielkiej Brytanii.

Zgodnie z danymi z 22 marca liderem w liczbie dawek per capita jest Izrael (112,99). Na kolejnych miejscach uplasowały się: Seszele (91,67 - dane z 18 marca), Zjednoczone Emiraty Arabskie (74,56), Chile (45,65), Malediwy (39,35 - dana z 15.03.), Bahrajn (39,21), USA (37,83) oraz Antigua i Barbuda (26,22 - dane z 19.03), Barbados (21,49 - dane z 21.03.), Katar (21,37) i Dominika (18,84 - dana z 11.03.).

Liderem spośród państw europejskich jest Wielka Brytania (44,60), gdzie rozpoczęto szczepienia już 13 grudnia. Na kolejnych miejscach są: Malta (33,05 - dane z 21.03.), Serbia (32,02), Węgry (21,93), Cypr (16,93 - dane z 12 marca), Estonia (16,92), Dania (16,45 - dane z 21.03.), Islandia (15,54), Litwa (14,99), Finlandia (14,82), Austria (14,45), Norwegia (14,18 - dane z 21.03.), Szwajcaria (13,60 – dane z 17 marca), Grecja (14,09), Słowenia (13,96 - dane z 21.03.), Słowacja (13,86 - dane z 21.03.), Irlandia (13,54 - dane z 21.03), Hiszpania (13,52), Polska (13,41).

Najpowolniej wśród krajów Unii Europejskiej akcję szczepień przeprowadza Chorwacja (8,89 - dane z 19.03.), Łotwa (5,57) i Bułgaria (5,42).

W Rosji do 22 marca zaszczepiono 5,77/100 osób, na Ukrainie 0,28, a w Chinach 5,21 (stan z 21.03).

Wenezuelski rząd oświadczył, że nie zezwoli na używanie szczepionki firmy AstraZeneca. Decyzja ta zapadła po pojawiających się doniesieniach o zakrzepicy żył mózgowych po szczepieniach w Niemczech. Już kilkanaście krajów zawiesiło szczepienia preparatem firmy AstraZeneca po zgłoszeniach dotyczących skutków ubocznych.

Wenezuela rozpoczęła swoją kampanię szczepień przeciwko koronawirusowi w lutym zaczynając od rosyjskiego Sputnika V i chińskich szczepionek Sinopharm. W późniejszym czasie reżim Nicolasa Maduro zarezerwował od 1,4 do 2,4 mln dawek AstraZeneca w ramach planu Covax stworzonego przez Światową Organizację Zdrowia (WHO) dla najbiedniejszych krajów.

***

Jak poinformował wenezuelski rząd, ok. 30 mln $ z zagranicznych funduszy Wenezueli, które zostały zamrożone z powodu sankcji USA, zostanie wykorzystanych na opłacenie zakupu szczepionek przeciwko koronawirusowi. Decyzja ta nastąpiła po zawarciu bezprecedensowego porozumienia między rządem a opozycją.

wch, w-24

Dość lekceważenia pracowników budżetówki!
Warszawa, ul. Świętokrzyska 12
8 września (piątek), godz. 11.00-14.00
Wspólny opór wobec kapitalizmu. Rozmowa z Zapatystami
Wroclaw, Klub Firlej, ul. Grabiszyńska 56
4 października (poniedziałek), godz. 18.00

16 października:

1854 - W Pradze urodził się Karol Kautsky; ideolog niemieckiej socjaldemokracji nazywamy "papieżem marksizmu"; redaktor naczelny teorytycznego pisma "Die Neue Zeit".

1927 - W Gdańsku urodził się Günter Grass, pisarz niemiecki, laureat Nagrody Nobla, zwolennik SPD.

1934 - W Chinach 100 tys. żołnierzy Chińskiej Robotniczo-Chłopskiej Armii Czerwonej dowodzonej przez Mao Zedonga rozpoczęło tzw. Wielki Marsz.

1937 - Utworzenie Klubu Demokratycznego w Warszawie, skupiającego postępową inteligencję; prezesem został Mieczysław Michałowski.

1983 - Zmarł Willi Ritschard, polityk szwajcarski, członek Szwajcarskiej Rady Związkowej (rządu) z ramienia Partii Socjaldemokratycznej, w 1978 prezydent Szwajcarii.

1984 - Pokojową Nagrodę Nobla otrzymał Desmond Tutu, południowoafrykański biskup anglikański, działacz na rzecz praw człowieka, przeciwnik apartheidu, zwolennik małżeństw homoseksualnych.