Wiosna tchnęła nowe życie w partię Gowina

[2021-03-22 11:47:15]

Kolejna wolta polityczna parlamentarzystki Wiosny: posłanka Monika Pawłowska ogłosiła w niedzielę w mediach społecznościowych, że opuszcza szeregi partii i dołącza do Porozumienia Jarosława Gowina. W swoim lakonicznym wpisie oznajmiła, że “program jak i praktyka działania Porozumienia są w obecnej sytuacji jej najbliższe” i że decyzja jest “zgodna z jej sumieniem”.

Pawłowska wprawiła niedzielnym oświadczeniem w osłupienie koleżanki i kolegów z parlamentarnego klubu Lewicy, a także swoje asystentki i asystentów. Z ich przekazów wynika, że transfer był zupełnym zaskoczeniem, o którym nikt nie został poinformowany z wyprzedzeniem. Młoda Lewica, czyli młodzieżówka lewicowa zapowiedziała, że wszystkie asystentki i asystenci Pawłowskiej należące do tej organizacji złożą w poniedziałek rezygnacje ze swoich stanowisk.

Wielu parlamentarzystów wyraziło oburzenie w serwisach społecznościowych, przypominając dotychczasowe krytyczne uwagi Pawłowskiej pod adresem prawicowej koalicji rządzącej, a także jej zaangażowanie w protesty kobiet przeciw faktycznej delegacji aborcji w Polsce, za którą stoi Zjednoczona Prawica. Poseł Lewicy Razem Maciej Konieczny skomentował kąśliwie, że posłanka powinna była lepiej orientować się w swoich poglądach, kiedy startowała w wyborach z pierwszego miejsca listy Lewicy. Agnieszka Dziemianowicz-Bąk napisała, że “to zwyczajnie wstyd, że wybrana głosami zwolenników demokracji, praw człowieka i wolności posłanka staje się... koalicjantką Zbigniewa Ziobry”.

Poproszony o komentarz poseł Wiosny Krzysztof Śmiszek zauważył w rozmowie z oko.press, że Pawłowska “wskakuje na pokład tonącego statku. Ani to mądre politycznie, ani moralne”. Przypomniał też jej zaangażowanie w obronę praw osób LGBT i walkę o świeckie państwo, które stoją w całkowitej sprzeczności wobec działań Zjednoczonej Prawicy.

Niepokojące sygnały na temat Pawłowskiej pojawiały się już wcześniej. Posłanka została kilka lat temu oskarżona przez jednego z asystentów o mobbing i stosowanie wyzwisk. Sprawa zakończyła się udzieleniem jej nagany przez władze Wiosny. W ostatnich tygodniach “zasłynęła” też upamiętnieniem tzw. żołnierzy wyklętych, gloryfikowanych przez prawicę powojennych grup paramilitarnych oskarżanych przez lewicę o dopuszczanie się bestialskich zbrodni na kobietach i dzieciach.

Monika Pawłowska to już trzecia parlamentarzystka Wiosny, która porzuciła lojalność partyjną i zasiliła szeregi innej formacji. Przypomnijmy, że niedługo po ostatnich wyborach do Parlamentu Europejskiego posłanka Sylwia Spurek wystąpiła z Wiosna by po kilku miesiącach przyłączyć się do Zielonych, stając się pierwszą w historii przedstawicielką tej grupy z Polski. Także była posłanka Wiosny Hanna Gil-Piątek przeszła niedawno do historii, zostając pierwszą przedstawicielką ruchu Szymona Hołowni w Sejmie.

Krzysztof Kobrzak

twitter.com

DLACZEGO MÓWIMY „OTWORZYĆ GRANICE”?
ZOOM
15 września (środa), godz. 18.30
NOWA ZIMNA WOJNA A WOJNA O KLIMAT
Wrocław, Przejście Garncarskie 2, Cafe-księgarnia >TAJNE KOMPLETY<
Czwartek,23.09.2021
20 LAT „WOJNY Z TERRORYZMEM" – WOJNA, OPÓR I KLĘSKI IMPERIALIZMU
Warszawa, ul. Długa 29, I piętro, sala 115
8 września (środa), godz. 18.30

19 września:

1893 - Urodził się Mieczysław Niedziałkowski, działacz PPS, najmłodszy poseł w pierwszym sejmie II RP, 1927-39 redaktor naczelny "Robotnika".

1893 - Nowa Zelandia, jako pierwszy kraj na świecie, przyznała kobietom prawa wyborcze.

1938 - Hiszpania: Początek ciężkich walk XIII Brygady Międzynarodowej nad Ebro.

1946 - Islandia: Amerykańskie wojska okupacyjne opuściły wyspę.

1953 - W fabryce na Żeraniu wyprodukowano pierwszy polski silnik do samochodu FSO Warszawa M-20.

1976 - Szwecja: Po 44 latach nieprzerwanego sprawowania rządów socjaldemokraci (SAP) przegrali wybory parlamentarne.

1982 - Szwecja: Socjaldemokraci powrócili do władzy.

1985 - Zmarł Italo Calvino, jeden z najważniejszych włoskich pisarzy i eseistów XX wieku; 1945-56 dziennikarz komunistycznego dziennika "L'Unita".

1987 - Zmarł Einar Gerhardsen, norweski polityk, trzykrotny premier Norwegii w latach 1945-51, 1955-63 oraz 1963-65, członek Norweskiej Partii Pracy. Stworzył plan odbudowy Norwegii po drugiej wojnie światowej.

1993 - W wyborach parlamentarnych w Polsce SLD uzyskało 20,4% głosów (171 mandatów), PSL - 15,4% (132), UD - 10,6% (74), UP - 7,28% (41).

2004 - Niemcy: Wybory do Landtagu Brandenburgii wygrała SPD przed PDS.